Haventje in Istrië

Al het moois van Istrië rondreis

Kroatië
Omschrijving

Ontdek het door Venetiaanse verleden getekende schiereiland Istrië in 10 dagen!

Het schiereiland van Istrië behoort tot de meest gewilde vakantiebestemmingen van Europa. De kust is spectaculair en de steden en dorpjes zijn fascinerend.
Het gebied bezit nog steeds Italiaanse invloeden, het viel namelijk van 1420 tot 1797 onder Venetiaanse heerschappij. Veel Istrische plaatsen hebben officieel ook een Italiaanse naam, dit stamt van 1920 toen Istrië aan Italië werd gegeven als steun aan de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog. Het werd na 1943 aan Joegoslavië teruggegeven.
Het binnenland van Istrië kenmerkt zich in het bergachtige noorden door gebieden van karst- en kalksteen.
In het stroomgebied van de rivieren Mirna en Raša is het gebied rijk aan vegetatie.
De kust is spectaculair en behoort tot de meest gewilde vakantiebestemmingen van Europa.

Deze rondreis start in je in de buurt van Pula, deze stad staat bekend om zijn magnifieke monumenten uit de Romeinse tijd. Dus laat Pula zeker niet links liggen!

Je vervolgt de rondreis langs de kust naar het romantische Rovinj. De oude binnenstad ligt op een landtong, vanaf een afstandje lijkt het net of de oude historische gebouwen met de voeten in het water staan! 

Vervolgens op naar Opatija, aan de voet van de 1400 meter hoge berg Ucka, in de beschutting van de Kvarnerbocht, aan zee, ligt dit geliefde vakantieoord.

Je reis eindigt op het eiland Krk. Dit is het grootste eiland in de Kvarnerbaai. Je kunt hier heerlijk wandelen. Of je ontspant op één van de kiezelstranden!

Je verblijft tijdens deze reis in hotelpareltjes die wij persoonlijk hebben bezocht en waar wij erg enthousiast over zijn.

Highlights
  • Het Amfitheater van Pula
  • De spectaculaire kust van Istrië
  • Bezoek het fraai Brijuni NP
  • De oude middeleeuwse binnenstad van Rovinj
  • Villa´s van Opatija
  • De strandjes, leuke dorpjes en mooie natuur van het eiland Krk

Dagprogramma

Het Amfitheater van Pula
Dag 1 – 3 Pula

Pula is de grootste stad van Istrië en tevens de meest zuidelijke stad van Istrië.
Het absolute hoogtepunt is het Amfitheater. De arena van Pula is een van de zes grootste Romeinse amfitheaters welke nog bestaan. Het amfitheater bood plaats aan 23.000 toeschouwers en had twintig ingangen. Na diverse restauraties telt het nu 5.000 zitplaatsen. Er vinden elke zomer concerten en festivals plaats.

Andere grote bezienswaardigheden zijn de Boog van de Sergii. De Tempel van Augustus, de Kathedraal en de Franciscuskerk.

Een van de nieuwste must-sees zijn de ´Lighting Giants´, in de Uljanik scheepswerf zijn de kranen versierd met 16.000 verschillende kleuren lichtjes. Deze komen elke avond vier keer tot leven (tot licht) op elk heel uur, de eerste keer om 21.00 uur. Deze lichtshow duurt 15 minuten.

Voor de kust van Pula liggen veertien eilanden behorend tot het Brijuni National Park. Je kunt de Brijuni archipel alleen met een georganiseerd tourtje bezoeken.

Mocht je liever een fietstochtje doen, dan kan dat ook!

De oude binnenstad van Rovinj op landtong
Dag 4 – 5 Rovinj

Rovinj werd als een havenplaats gebouwd door de Romeinen op een eilandje vlak voor de kust. In 1763 werd de vaargeul tussen het eiland en het vasteland gedempt en ontstond een schiereiland.
De oude binnenstad met nog resten van de middeleeuwse stadsmuur herbergt nog een oude stadspoort (Balbi´s Boog), paleis van de kaliefen (nu Erfgoedmuseum) en de kathedraal domineert hier!
Ook heeft Rovinj de charme weten te bewaren als vissershaven.
Het is erg prettig om door de smalle steile straatjes te wandelen, langs kleine en grote piazza´s en genieten van de sfeer van deze oude stadskern.

Mocht je de stad willen ontvluchten, dan kun je op een boot stappen naar de eilanden Crveni Otok of Sveta Katarina om te gaan zwemmen of te snorkelen.

Opatija, een rustpunt tijdens je Kroatië fly and drive
Dag 6 – 7 Opatija

De toeristische plaats Opatija ontleent zijn naam aan een 14de-eeuwse benedictijner abdij waaromheen een dorp werd gebouwd. Het dorp kreeg grandeur rond 1937 toen Opatija als vakantieoord bijzonder populair werd bij de Habsburgse adel. Er werden villa´s omgeven door grote tuinen gebouwd en deze dienden als hotel. Deze villa´s en paleizen dragen bij aan het speciale karakter van de stad. Omdat Opatija heerlijk beschut ligt in de Kvarnerbocht, trekt het bijna het hele jaar door toeristen.

Leuk is om een wandeling te maken langs de lange promenade (Lungomare), door parkjes en langs baaitjes, je passeert mooie oude villa´s, heel afwisselend! Verwacht geen stranden, maar je kunt zeker een duik nemen in een van de rotsachtige baaitjes (overal zijn ook trappen de zee in).

Krk is een welkome afwisseling op je Kroatië rondreis
Dag 8 – 9 Eiland Krk

Vandaag vertrek je al weer naar je laatste bestemming van deze rondreis, naar het eiland Krk. Het eiland is met een tolbrug verbonden met het vasteland, dus je bent niet gebonden aan ferry tijden.

Het eiland Krk is de grootste in Kroatië en ook een van de levendigste. In de zomer ontvangt Krk veel toeristen die genieten van de mooie natuur, stranden en gezellige kustplaatsjes.
Opvallend aan het eiland is het verschil in landschap in het zuidoosten en in het noordwesten. Het berglandschap in het zuidoosten is ruig en kaal met een grijswitte kleur, dit is het gevolg van de sterke noordenwind die er blaast. Het noordwesten is prachtig groen, met een gevarieerd aanbod van planten, maar ook bossen.

Leuke plaatsjes om te bezoeken op Krk zijn de ommuurde en gelijknamige stad Krk, het klein middeleeuwse plaatsje Vrbnik (gelegen op een klif), de Marina van Punat, het badplaatsje Malinska.

In de gezellige tavernes van Vrbnik kun je de lokale wijn gaan proeven, de Vrbnička zlahtina wijn, een droge witte wijn gemaakt van een druivensoort welke alleen in de wijngaarden van Vrbnik groeit.

Vanuit Punat kun je met de boot (een boottochtje van 10 minuten) het kleine eiland Košljun met haar klooster bezoeken.

En natuurlijk kun je ook naar het strand gaan, het meest bekende strand van het eiland is het Vela Plaža kiezelstrand in Baška.
Las Perlas kan een leuke wijntoer voor jullie organiseren of een panoramische privé boottour!

Vertrek vanuit Pula, Kroatië
Dag 10 Vertrek

Helaas, de reis is afgelopen! Naar het vliegveld van Pula waar de terugvlucht onverbiddelijk naar huis vertrekt. 

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Pula

Dag 2          Pula

Dag 3          Pula

Dag 4          Pula – Rovinj (35 km; circa 45 minuten rijden)

Dag 5          Rovinj

Dag 6          Rovinj – Opatija (85 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 7          Opatija

Dag 8          Opatija – Krk (65 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 9          Krk

Dag 10        Krk – luchthaven Pula (150 km; 2 uur rijden)

Heb je vragen?
Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.