Een Noorse chefkok legt de laatste hand aan een vers gerecht

Geniet van de Noorse keuken, Noorse lekkernijen die je niet mag overslaan volgens Las Perlas

Noorwegen, een van de Scandinavische landen in het Noorden van Europa, heeft voor iedereen wat te bieden. Mooie steden, de prachtige Noorse fjorden en als je geluk hebt geniet je ook nog van de natuurlijke lichtshow, het Noorderlicht. Niet alleen is het land prachtig, je kunt er ook nog eens heerlijk eten. Hier vertellen we je over de typische Noorse gerechten die je niet mag missen!
Door de vele verschillende en afwisselende landschappen in Noorwegen is er een overvloed aan verse, gezonde ingrediënten. Met deze ingrediënten maken top chefs heerlijke traditionele Noorse lekkernijen en moderne varianten hierop. Genoeg om te proberen dus!

Eerste klas vis, schaal- en schelpdieren

Noorwegen staat bekend om de koude, schone wateren, waardoor er veel verschillende soorten vis uit het water worden gehaald. Met deze verse vis worden de lekkerste, traditionele maar ook moderne gerechten gemaakt. Een van de bekendste Noorse gerechten is Lutefisk, wat gedroogd en gebakken kabeljauw is. Dit wordt geserveerd met gekookte aardappelen, erwtenpuree, gerookte spekjes en mosterd. Wil je een Noorse lekkernij proberen die iets bekender klinkt, ga dan voor een gerecht met smaakvolle, verse zalm. Daarnaast kun je in Noorwegen de koning van de schaaldieren niet vergeten, de vers gevangen koningskrab is een Noorse lekkernij die je moet proberen!

Lutefisk is een typisch Noors gerecht

Een tikkeltje wild, dat moet je proeven

Wanneer in de herfst het jachtseizoen begint, verschijnt in de restaurants, maar ook bij mensen thuis, het wild op tafel. Een van de dieren die vaak op de borden terechtkomt is Eland, een heerlijke Noorse lekkernij wanneer het op de juiste manier is klaargemaakt. Het wordt vaak vergeleken met hertenvlees, wat ook vaak wordt gegeten in Noorwegen, meestal als biefstuk. Daarnaast kan een mager, maar verrukkelijk stukje rendierenvlees ook echt niet achterblijven. En als laatste geniet de Noorse bevolking ook vaak van een stukje korhoender vlees. Het malse borstvlees of de wat intensere overige delen van dit gevogelte zijn gerechten uit de Noorse keuken die je moet proberen!

Een echt Noors gerecht van Eland

Vers van de boerderij

In Noorwegen komt een groot deel van de ingrediënten waarmee gekookt wordt recht van de boerderij. Dit maakt dat er altijd gekookt wordt met verse producten waardoor je niet alleen heerlijk, maar ook gezond zal eten tijdens je rondreis in Noorwegen. Daarnaast geniet het Noorse vee van de lange zomers in de buitenlucht, dit is wettelijk verplicht. De dieren grazen in de langgerekte, groene natuur en drinken van het schone, stromende water. Dit alles zorgt ervoor dat je in Noorwegen kunt genieten van heerlijk mals en sappig lamsvlees, verse melk, verrukkelijke kaas en andere typisch Noorse lekkernijen. 
 

Noorse koeien die genieten van de gezonde buitenlucht

Voor ieder wat wils, ook voor de zoetekauw

Naast alle heerlijke Noorse gerechten met vis, vlees en verse groenten, melk en kaas vind je in Noorwegen ook genoeg om zo’n gezonde maaltijd mee af te sluiten. Of iets zoetigs voor bij het ontbijt, de lunch of gewoon om tussendoor van te genieten. Een heerlijk Noors custardbroodje, met gele room en kokos bijvoorbeeld. Of geniet van een stuk ‘krumkake’, een cake gemaakt van op elkaar gestapelde dunne pannenkoeken, heerlijk! Wil je toch liever op de gezonde toer blijven? Geniet van een heerlijke appel of zoete besjes, er zijn zoveel verschillende soorten fruit, en allemaal even lekker en vers. Ze eten het fruit niet alleen zoals het van de bomen komt, ze maken er ook fantastische jammen en lekkere ciders van. Genieten van al dat typisch Noorse eten op alle vlakken dus!

Deze heerlijk romige cakejes zijn een typisch Noors dessert

Heb je al honger gekregen van het lezen over al deze Noorse gerechten? Informeer snel bij ons naar de mogelijkheden voor een Rondreis Noorwegen. En misschien ga jij binnenkort zelf wel op pad om al deze Noorse lekkernijen te proeven!

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.