Tijdens je rondreis door Schotland zie je vele kastelen verrijzen

De Magische Schotland Rondreis

Omschrijving

Als je het over Schotland hebt, denkt men al snel aan kilts, doedelzakken en het monster van Loch Ness. Niets is natuurlijk minder waar, maar dit noordelijk deel van Groot-Brittannië is zoveel meer dan dat!
De officiële mascotte van Schotland, een eenhoorn, geeft al aan hoe puur en magisch deze bestemming werkelijk is. De komende 14 dagen ga je dit met eigen ogen zien en wordt de stamppot omgewisseld voor haggis en whisky.  

Na een tocht over de Noordzee is het nog even koersen met de auto voordat je de magische grens van Schotland passeert en aankomt bij de poort van de Hooglanden. Een machtig kasteel, groene heuvels, de voetafdrukken van Braveheart en een overnachting op wel een heel speciale locatie aan het water wachten je op in Stirling.

Eenmaal de poort gepasseerd bevind je je echt in de Schotse Hooglanden, waar kuststadje Fort William als hoofdstad van het buitenleven een belangrijke rol inneemt. Een bezoek aan sprookjesachtige ruïnes, een boottochtje op Loch Linnhe of een ritje over het Glennifan viaduct zoals Harry Potter, niets is te gek hier!

Het komt niet vaak voor dat je een eiland van een eiland gaat bezoeken, maar in deze reis maken we graag een uitzondering en word je meegenomen naar het wonderbaarlijke Skye. Een geliefde filmlocatie en gezien het dramatische landschap van rotsformaties, uitzonderlijke watervallen en sprookjesachtige meren snappen wij wel waarom! De magische landschappen nemen een loopje met ons hier. Koeien op het strand? Het komt allemaal voor op dit gevleugelde eilandje. Je accommodatie, wat wel net een echt schilderijtje lijkt, kan dan ook zeker niet achterblijven en past naadloos in deze setting.

En de wonderen zijn hopelijk de wereld nog niet uit wanneer je het beroemde meer van Loch Ness gaat bezoeken. Wie weet heb jij het geluk om een glimp op te vangen van ons favoriete monster Nessie. Verder ontbreekt het Inverness niet aan charme en is het heerlijk toeven in deze gastronomische stad. Wanneer je uit bed stapt zit er slechts één trap tussen jou en één van de gezelligste pubs van Inverness!

Als je ergens het gevoel hebt dat je in de Schotse Hooglanden bent, dan is het zeker in het Caingorms National park. Indrukwekkende rode pieken en vaak besneeuwde toppen is wat je kan verwachten hier. Een belofte voor vele mooie wandelingen. Ook een bezoek aan de kerstman sluiten we niet uit! Van het goudgele zandstrand van Loch Morlich tot aan het spierwitte Blair Castle met privéleger, de omgeving van Pitlochry is een veelzijdig paradijs dat ook zeker bekend staat om zijn whisky. Heel gewoon dus om je kamer uit te kiezen aan de hand van één van de whisky soorten hier.

Geheel in stijl sluit je deze rondreis uiteraard af in de hoofdstad, Edinburgh. De historische straatjes van de Old Town, de elegante herenhuizen van de New Town, de Griekse tempels van Calton Hill en het icoon Edinburgh Castle zijn het statische bewijs dat dit een stad van vele gezichten en contrasten is.

En wanneer je na afloop ook nog het antwoord weet op de vraag wat er allemaal in Haggis zit dan is je rondreis door Schotland compleet!

 

Highlights
 • Het machtige Stirling Castle.
 • Het prachtige heuvellandschap van Trossachs N.P.
 • Hoofdstad van het buitenleven Fort William.
 • In de voetsporen van Harry Potter aan boort van de Jacobite stoomtrein.
 • Het magische mooie eiland Skye.
 • Memorabele wandelingen door de Schotse Hooglanden.
 • Ontrafel het mysterie van het monster van Loch Ness.
 • Eilandje hoppen in charmante stad Inverness.
 • De rode en vaak besneeuwde toppen van Caingorms National Park.
 • Op bezoek bij de kerstman in het Caingorms Reindeer Centre.
 • De perfecte Schotse whisky proeverij.

 

Dagprogramma

Stirling Castle is een interessante opening van je rondreis door Schotland

Dag 2 Omgeving Stirling (Trossachs)

Koffers √ Reispapieren √ Reislust √ Je bent er klaar voor!
De dag ervoor stap je op de ferry en wanneer je je ogen weer opent ligt Engeland letterlijk aan je voeten. Aan wal zet je direct koers richting Schotland, welke magische grens je na ongeveer een uur zal passeren. Vandaag op het programma: Stirling, een historische stad die strategisch een goed plekje heeft weten te bemachtigen tussen de laag- en hooglanden in. Deze ligging is het verdedigen zeker waard en rechtvaardigt het bestaan van het indrukwekkende Stirling Castle. Gelukkig gaat het er nu een stuk vriendelijker aan toe en wordt de toegang tot de Hooglanden je zonder enige strijd verleent.

Een stad die onherroepelijk verbonden is met de Schotse held William Wallace. Denk aan Mel Gibson met een blauwgeverfd gezicht en de roep om vrijheid en er zal snel een belletje gaan rinkelen. Ter nagedachtenis aan deze Braveheart, kan je zijn gedenktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende groene heuvels van het Trossachs National Park, waar je op een wel heel speciale locatie aan het water gaat overnachten.
Dit heuvellandschap, met een speciale nominatie voor de mooie Loup of Fintry waterval, verdient ook zeker een inspectie van dichtbij. Met een wandeling langs fonkelende meren en eeuwenoude bossen is dit je perfecte voorproefje op de echte Hooglanden.   

 

Fort William is idyllisch gelegen in de Schotse Hooglanden

Dag 3 – 4 Fort William

Het zou een goede naam voor een burcht zijn, maar dit is toch echt een kuststadje in de Hooglanden van Schotland. Met een ligging aan het grote Loch Linnhe meer en de Ben Nevis in de achtertuin, de hoogste berg van Schotland die vaak bestrooid lijkt te zijn met poedersuiker, is het niet zo raar dat het landschap hier buitengewoon fraai is. De prachtige Steal Falls watervallen in het Nevis ravijn maken dit schilderijtje dan ook helemaal af.
Het stadje zelf kent maar één echte attractie, het West Highland Museum, dat door enthousiaste vrijwilligers is opgezet en een bijzonder samenraapsel van kleine exposities tentoonstelt.  

Als hoofdstad van het buitenleven kan je niet anders dan de omgeving verkennen. Een boottochtje op Loch Linnhe of een bezoek aan de sprookjesachtige ruïnes van Inverlochy Castle, het ligt allemaal binnen handbereik. Nu je hier toch bent is een kijkje bij Neptune’s Staircase zeker een leuke tegenhanger. Alleen een knap staaltje techniek kan de bergen temmen hier. Het resultaat: een sluizencomplex waar je u tegen zegt!
Ook Harry Potter fans opgelet, de historische Jacobite stoomlocomotief neemt je graag mee over het wel heel bekende Glennifan spoorwegviaduct, magische momenten gegarandeerd. Wanneer het fluitje klinkt weet je dat de Zweinsteinexpress gaat vertrekken!

 

Isle of Skye heeft alles in zich wat je verwacht tijdens een rondreis door Schotland

Dag 5 – 6 Isle of Skye

De komende dagen staan in het teken van het gevleugelde eilandje Skye. De reis er naartoe belooft al veel goeds. Het weidse uitzicht over de A87 wordt langzaamaan steeds smaller en indrukwekkender langs de vele meren. Bewaar je pitstop voor Eilean Donan Castle, een historisch kasteel, groene bergen en een fonkelend blauw meer, dit zal zeker niet teleurstellen!
Uiteindelijk is de Skye Bridge je letterlijke brug naar de meest iconische landschappen van Schotland. In de richting van Portree, het schattige vissersdorpje met kleurrijke huisjes, kom je al snel langs de legendarische Sligachan rivier. Voor eeuwige schoonheid moet je nog wel even het koude water trotseren. De oude stenen brug hier en het prachtige landschap van groene pieken op de achtergrond zullen je ideale model zijn.

Boven Portree gaat het er een stuk ruiger aan toe. Grote rotspartijen, waarvan de Old Man of Storr één van de indrukwekkendste is en het dramatische karakter van het Quirang landschap zijn geliefde filmlocaties. Let the force be with you! Een belofte voor onvergetelijke wandelingen.
Koeien en strand een goede combinatie? In Staffin Bay kom je erachter!
De Fairy Pools zullen uiteindelijk voor de ultieme betovering zorgen. Sprookjesachtiger dan de fonkelende poeltjes hier zal je niet snel meer meemaken! Ook je accommodatie lijkt wel een schilderijtje!

 

Inverness is vlakbij het beroemde meer van Loch Ness gelegen

Dag 7 – 8 Inverness of omgeving (langs Loch Ness)

Van betoverende Sky naar de meest noordelijke stad van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag vertrek je in de richting van Inverness. Rest ons eerst een belangrijke vraag: ga je mee op zoek naar Nessie?
Je komt namelijk langs het beroemde meer van Loch Ness, wat al jarenlang gehuld wordt in het mysterie van een lang, dun schepsel dat in deze wateren zou leven. Houd je camera gereed, je weet nooit of je een glimp op kunt vangen van ons favoriete monster. Daarnaast ontbreekt het meer zelf ook niet aan de nodige schoonheid.
Met een ligging aan de Ness rivier, het historische centrum en het moderne Inverness Castle, ontbreekt het deze stad zeker niet aan charme.

Maak een heerlijk wandelingetje langs de Schotse huisjes en de kathedraal van Inverness of hop van eilandje naar eilandje over de Victoriaanse voetgangersbruggetjes. Ongeacht het seizoen is het hier altijd een kleurrijke bedoening.
Een gebied dat niet alleen rozengeur en maneschijn heeft gekend. Het gedenkteken en de massagraven even net buiten Inverness zijn hier nog de restanten van. De slag bij Culloden was de laatste aanval van de Jacobieten op de Engelse troon en vele hebben deze helaas met de dood moeten bekopen. Hierna ben je wel toe aan een borrel en waar kan je dat beter doen dan in je eigen accommodatie, één van de gezelligste pubs van Inverness!

 

Het hooggelegen Pitlochry is altijd een frisse omgeving

Dag 9 – 11 Pitlochry

Vandaag reizen we zuidwaarts in de richting van Pitlochry. Deze weg lijdt ons langs de indrukwekkende rode en vaak besneeuwde toppen van Caingorms National Park. Als je ergens het gevoel hebt dat je in de Schotse Hooglanden bent, dan is het zeker hier! Trek je warme jas alvast maar aan want dit is het hoogste en koudste plateau in Groot–Brittannië. Een woeste schoonheid van eeuwenoude bossen, kletterende watervallen en hoge bergen die zelfs in de zomer nog gesierd worden met een laagje sneeuw.
Voeg hier nog een kudde grazende rendieren aan toe en je bent bij de kerstman op bezoek!
Misschien trek je nog niet gelijk je bikini aan, maar ondanks dat Loch Morlich zo’n 60 kilometer van de zee ligt, heeft het toch zijn eigen goudgele zandstrand en watersportcentrum. Het is tijd voor een smoothie van je nieuwe favoriete strandbar.

Nog net binnen de grenzen van het park springt het spierwitte Blair Castle er zeker uit. Als sinds de 13e eeuw is dit het hoofdverblijf van Clan Murray en nu de thuisbasis van het enige officiële privéleger van Europa, de trotse Atholl Highlanders. Van fruitbomen, 18e-eeuwse sculpturen, tot aan een Chinese brug, het is er allemaal te vinden. Niet voor niets dat Koningin Victoria haar hart hieraan verloor.
Droge keeltjes moeten gesmeerd worden en waar kan je dit beter doen dan in Blair Atholl Distillery. Een leuke rondleiding en een paar druppels Whisky verder helpen je misschien wel om de juiste kamer te kiezen aan de hand van je nieuwe favoriete Scotch.

 

Edinburgh, de statige hoofdstad van Schotland en tevens eindpunt van je rondreis

Dag 12 Edinburgh

Waar anders kan de reis afgesloten worden dan in het bruisende Edinburgh; de hoofdstad, UNESCO Werelderfgoedlocatie en toonaangevend festivalstad. Een stad van vele gezichten en contrasten.
Zo slenter je door de smalle steegjes langs de middeleeuwse huisjes van de Old Town en zo loop je langs de elegante herenhuizen van Georgian New Town. Daartussenin nog een lap groen en je hebt het voor het uitkiezen!

Als waar icoon torent Edinburg Castle machtig mooi boven de stad uit en zal deze al snel tot je verbeelding spreken. Vanaf hier volg je simpelweg de Royal Mile en kom je automatisch uit bij de koninklijke residentie Palace of Holyrood House, waar een vleugje Maria Stuart nog steeds te beproeven is. Het futuristische Scottish Parliament kon geen grotere tegenhanger zijn.
Dat dit een stad is met vele gezichten laat Calton Hill wel zien. Een aantal opvallende bouwwerken die meer weg hebben van Griekse tempels sieren deze vulkanische heuvel. Vandaar ook de naam het Athene van het Noorden.  
De dag sluit je natuurlijk af aan de voet van deze heuvel in het hippe Broughton, waar het altijd feest is. Hoe laat gaat de ferry ook alweer morgen?

 

De Northcumberland kust is een mooie afsluiter van de Schotland rondreis

Dag 13 – 14 Naar huis; je arriveert op dag 14 in IJmuiden

Mocht het toch nog laat geworden zijn doet deze ochtend dubbel zoveel pijn. Vandaag staat in het teken van de terugreis richting Nederland. Gelukkig kan je nog even genieten van het laatste stukje Schotland en Engeland wanneer je langs de prachtige Northcumberland kust richting Newcastle upon Tyne reist. Aan boord van de ferry neem je nog maar een Schotse whisky om het af te leren. Al nippend hiervan is het moeilijk om niet te denken aan die vriendelijke Highlanders en al dat natuurschoon dat Shotland rijk is. Schotland je was geweldig, bedankt!

Reisschema

Dag 1              Ferry vanaf IJmuiden naar Newcastle upon Tyne 

Dag 2              Newcastle upon Tyne - Omgeving Stirling (250 km; 3 uur rijden)
 
Dag 3              Omgeving Stirling – Fort William (160 km; 2,5 uur rijden)

Dag 4              Fort William

Dag 5              Fort William – Isle of Skye (160 km; 2,5 uur rijden)

Dag 6              Isle of Skye

Dag 7              Isle of Skye – Inverness (170 km; 2,5 uur rijden)

Dag 8              Inverness

Dag 9              Inverness – Pitlochry (140 km; 1,5 uur rijden)

Dag 10            Pitlochry

Dag 11            Pitlochry

Dag 12            Pitlochry – Edinburgh (115 km km; 1,5 uur rijden)

Dag 13            Edinburgh – Newcastle upon Tyne (200 km: 2,5 uur rijden)

Dag 14            Aankomst in IJmuiden met ferry; Back home

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.