Mont Saint Michel is een van de vele hoogtepunten tijdens deze rondreis Normandië en Bretagne

Historisch Normandië en schilderachtig Bretagne

Omschrijving

Laat je betoveren door de tijdloze charme van het aangrijpende Normandië en het eigenzinnige Bretagne. Een gevarieerde reis vol historische plekken en schilderachtige impressies, waar de schuimkoppen van de zee altijd nabij zijn en aangevuld worden met culinaire delicatessen.
Ligt de lijst al klaar? Deze reis is geboren om in te lijsten, het liefst eentje met een gouden randje!

De toon van de reis wordt direct gezet aan de schilderachtige haven van Honfleur. Laat je daar, waar de Seine uitmondt, net zoals de impressionistische kunstenaars inspireren door het bijzondere licht en verleiden door de onsterfelijke charme van dit droomstadje.

Iets verderop staan we stil bij een zwarte pagina uit onze geschiedenis. Bayeux is bekend om haar gelijknamige tapijt en imposante kathedraal, maar nog veel meer om de indrukwekkende invasiestranden. Het strijddecor waar de geallieerden in 1944 voor de Europese bevrijding vochten. Om dit stukje recente en heftige geschiedenis te verwerken, duiken we het glooiende binnenland in. Snel langs de Boulangerie voor een stokbrood, langs de appelboomgaard voor een appelcider en richting de boerderij voor een stukje Camembert kaas. De prachtige omgeving lonkt namelijk voor een picknick in optima forma.
Viva la France!

Door de groene hagen en boomgaarden, zien we in de verte op de scheidslijn van Normandië en Bretagne een fiere verrijzenis van een rotsachtig schiereilandje aan de horizon glooien. Mont-Saint-Michel staat klaar om je te betoveren met haar imposante baai, majestueuze abdij en indrukwekkende getijden schouwspel.
Nog over de schouder blikkend op de iconische abdij, rijd je de geur van Bretonse crêpes en de zilte geur van oesters tegemoet. Via de oesterhoofdstad rijden we richting de stoere havenstad Saint-Malo. Voel de frisse zeewind door je haren suizen, dwaal over de oude stadswallen en dompel je onder in het zeeroversverleden.

Op het ritme van de zee en de Franse muziek galmend door de autospeakers, glijdt er vervolgens een dramatisch decor aan verscholen baaien, spectaculaire granietkliffen, magische bossen en ontelbare vuurtorens aan ons voorbij. De ansichtkaartwaardige omgeving van Finistère belooft prachtige wandelingen, relaxen op spierwitte stranden en Bretonse architectuur in bruisende havenstadjes. Zo’n regio waar je in de avond plaats neemt op één van de brandende rotsen en je laat overdonderen door de romantische zoetblauwe kant van moeder natuur.

Na een aantal heerlijke dagen is het, hoe moeilijk dan ook, tijd om deze regio weer te verlaten. Nieuwe verborgen pareltjes liggen op je te wachten. Toerend richting Carnac schieten, als paddenstoelen in het bos, duizenden prehistorische stenen de lucht in. Dwalend langs de eeuwenoude megalieten waan je je even in een van de strips van Asterix en Obelix. Natuurlijk genieten we hier ook gewoon van de Bretonse Riviera.

Als klapstuk van deze idyllische historische reis, dwalen we nog even door de schilderachtige tuinen van Monet in Giverny, alvorens we met een lichte weemoed van heimwee weer richting het noordelijke thuisfront keren.  

Al bekend met een van de provincies of wens je de reis wat in te korten? Laat het ons weten, we passen de reis graag op jullie wensen aan!

 

Highlights
  • Het schilderachtige stadje Honfleur
  • De indrukwekkende invasiestranden
  • Mont-Saint-Michel; het oprijzende Wonder van het Westen
  • Het enorme getijverschil van de Baai van Saint-Malo
  • De adembenemende krijtrotsen van Normandië en de roze granietkliffen van Bretagne
  • De 3 culinaire C’s: cider, calvados en camembert, maar ook de zoete crêpes en verse visschotels
  • De mysterieuze megalieten bij Carnac
  • De paradijselijke tuinen van impressionistisch kunstenaar Monet in Giverny

 

Dagprogramma

Honfleur is een schilderachtig dorpje en ideaal als startpunt van je rondreis Normandië en Bretagne

Dag 1-2 Honfleur

Goed begonnen is al half gewonnen. En dat geldt zeker voor de eerste reisdag. Spierwitte krijtrotsen, woeste landschappen, prachtige abdijen en bijzondere stadjes liggen als parels aan een zijdedraad aan de Côte D’Albâtre geregen.

Zodra je je over de iconische Pont de Normandië, langs glooiende landbouwvelden begeeft, word je als een magneet aangetrokken tot de parel van de Côte Fleurie: het schilderachtige Honfleur.
Gooi de koffers snel om de hoek van je fijne overnachtingsadres. Honfleur is een klein stadje, maar kent grote allure, dat over alle ingrediënten beschikt om uren te flaneren door zijn pittoreske steegjes. De geur van Franse lekkernijen verleiden je de bakkerijtjes in te stappen en de etalages van vele kunstgalerijen om de bijzondere creaties van dichterbij te bekijken.  

Moment suprême is de pittoreske met vakwerkhuizen omzoomde haven. De drukbezochte terrassen lonken om neer te strijken en een schaal fruits de mer te bestellen. Je ziet de visser nog net met de vangst van de dag aanmeren, kakelvers dus. Met een bord vol, een glas wijn ernaast en zicht op dit bruisende decor, besef je dat deze geliefde stad onder de 19-eeuwse impressionisten niets van haar aantrekkingskracht verloren heeft. Bestel nog maar een glas, want met het gezelschap van de warme Golfstroom zijn de zwoele zomeravonden gegarandeerd.

Naast gelegen badplaatsen Deauville en Trouville zijn een aangenaam extraatje op je verblijf. Heerlijke zandstranden, fraaie villa’s, casino’s en dure winkels laten je meevoeren naar de gloriedagen van de 20e eeuw. Elegante nostalgie aan zee!

 

De Amerikaanse begraafplaats in Normandië laat een onuitwisbare indruk achter

Dag 3-5 Bayeux

Een kustlijn waar moeder natuur haar handjes flink heeft laten wapperen glijdt aan ons voorbij. Van de bloemrijke Côte Fleurie, die niet weg te denken is van het impressionistische schilderslinnen tot de gouden parelmoerenkust: Côte de Nacre.
Waar het goudkleurige zand van deze stranden nu gretig gebruikt worden voor wat zonne-uren, waren ze hoe tegenstrijdig ook, niet altijd zo vredig.
Laat je meevoeren op de indrukwekkende verhalen van de invasiestranden, waar op 6 juni 1944 de geallieerden hun voeten in dit memorabele zand zetten om Europa terug naar de vrijheid te leiden. Musea, monumenten en begraafplaatsen, weten na al die jaren nog steeds een onuitwisbare indruk achter te laten.

Om het verleden even te verdringen, of wel te verdrinken, duiken we het serene binnenland in. Trotse boeren wijzen je wuivend naar hun appelgaard of het oer-Franse dorpje in, om je van hun zelfgemaakte cider (appelwijn), Calvados likeur en Camembert kaas te laten proeven.

En boven de glooiende landbouwvelden torent de bijzonder Notre Dame Kathedraal uit. Bayeux, een wonderwel niet platgebombardeerde Middeleeuws pronkjuweel. De geplaveide steegjes langs rijkgedecoreerde gebouwen en etalages van ambachtslieden leiden je uiteindelijk naar het beroemde UNESCO Tapijt van Bayeux, waar de kleurrijke afbeeldingen je graag vertellen over de Normandische verovering op Engeland.
Onder de lichtjeshemel en op het ritmisch getik van de Notre Dame Kathedraal laat je deze intrigerende dag vol geschiedenis in je heerlijke overnachtingsadres op je inwerken.

 

Mont Saint Michel zie je al van verre uit zee oprijzen

Dag 6 Omgeving Mont-Saint-Michel

We reizen richting letterlijk en figuurlijk naar één van de hoogtepunten van deze reis. Al van verre zie je het Wereldwonder van het Westen uit een eindeloze ruimte van water en zandplaten verrijzen. De baai is majestueus, de imposante middeleeuwse abdij die boven op de spitse berg torent zo mogelijk nog meer. We hebben het natuurlijk over het rotseilandje Mont-Saint-Michel, geprezen als Werelderfgoed.

De getijdenverschillen zijn hier enorm en vormen een indrukwekkend schouwspel. Waar er bij eb diverse wandelpaden zich richting het eiland aan de horizon vertonen, weerspiegelt bij vloed het adembenemende landschap zich als een fata morgana in het water. Tegenwoordig loopt er een brug vanaf het vasteland, zodat het eiland elk tijdstip te bezoeken is.
Laat je niet afschrikken door de populariteit en laat je met de menigte meevoeren over de kronkelende straten omhoog richting de majestueuze abdij. Onderweg aanschouw je de indrukwekkende architecturale juweeltjes en dwaal je door de kloostergangen en tuinen, waar je nog net het gewaad van een monnik ziet wegglippen. En dan daar, op het puntje van de rots, uitkijkend over de spectaculaire golven, de ongerepte lappendeken van polders en de rijen mosselen, word je toegesproken door de eeuwen en overvalt je de adembenemende stilte van weleer.

Mont-Saint-Michel, de na de Eiffeltoren, het drukst bezochte icoon van Frankrijk. Daarom hebben we een rustig gelegen overnachtingsadres in de omgeving voor je gevonden, waarvan de eigenaar je graag meeneemt voor een unieke oversteek (wadlopen) over de Baai.

Saint Malo staat garant voor wonderschone zonsondergangen

Dag 7-8 Saint-Malo / Dinard

Vandaag brengt de reis ons langs de smaakvolste stad van Frankrijk. Cancale is niet alleen een streling voor het oog, maar ook voor het gehemelte. Terwijl je langs de haven van de stad der oesters nog een paar van deze zilte exemplaren naar binnen slurpt, aanschouw je hoe de oestervissers te werk gaan.

Stap snel de auto weer in, want in dit gedeelte dicteert de zee het ritme van alledag. Eindpunt is de veelzijdige havenstad Saint-Malo. Een van de oudste steden van Bretagne met een intrigerend verleden van oorlogen, piraterij en de middeleeuwen. Struinend over de oude stadswallen geniet je van het uitzicht over de stad enerzijds en de haven, forten, zandstranden en het indrukwekkende getijdenverschil anderzijds. In het beschermde oude centrum volg je de voetsporen van de zeerovers die hier jaren geleden de dienst uit maakten. Zeelieden kwamen graag samen, dus aan barretjes en restaurants geen gebrek!
Heldenverhalen over het reilen en zeilen op de grote vaart zullen je om de oren geslingerd worden. Een uitstekende gelegenheid om je Franse woordenschat wat op te poetsen. En wellicht nodigen ze je wel uit voor een zeeroversavontuur op een van de eeuwenoude piratenschepen.

De stoerheid van deze stad contrasteert met de elegantie van buurvrouw Dinard. Deze sierlijke badplaats met statige villa’s langs fijne zandstranden spreekt tot ieders verbeelding en wordt dan ook wel het Nice van de Atlantische kust genoemd. Tijd om te flaneren over de mediterraan aandoende boulevard en jezelf te kietelen in een van de vele spa’s.

Finistère wordt omringd door vele prachtige kliffen, een fijn rustpunt tijdens deze rondreis door Frankrijk

Dag 9-11 Argol (regio Finistère)

De smaragdgroene kust laat ons haar verborgen kanten zien. Dromerige stops als spectaculaire kliffen, een fortachtige schat van het Bretonse erfgoed en de bijna ongeloofwaardige roze granietrotsen volgen elkaar op. Hoe verder westelijk, hoe ruiger en grilliger het landschap zich vormt. Finistère betekent dan ook letterlijk vertaalt het einde (finis) van het land (tère). En dat gevoel kun je beamen bij de meest westelijke kaap Pointe du Raz. Zeventig meter boven de Atlantische golven, waar enkel vogels cirkelen om de steile kliffen, ontelbare vuurtorens de wacht houden en er in de verte niets anders is dan het fenomenale zeezicht, overvalt je dat aan-het-einde-van-de-wereld gevoel.

Als je tussen land en zee twijfelt, ben je hier in je nopjes. Een bosrijk wandelpad langs een woeste rotspartij vindt zijn afwisseling in rustgevende duinen, die beiden fier de intieme baaitjes met hagelwitte stranden hun bescherming bieden. Gecombineerd met het turquoisewater nodigt dit ansichtkaartje je graag uit om aan je vakantiekleurtje te werken of de golven gade te slaan op je surfbord.

Niet enkel de natuur, maar ook het aanbod aan zonovergoten havenstadjes staat zijn mannetje. Zoals de maritieme metropool Brest, de culturele stad Quimper en het aantrekkelijke middeleeuwse Point Croix. Waar je na het bewonderen van de Bretonse architectuur en het stillen van de trek met een galette (hartige pannenkoek) neer strijkt in de riante tuin van de accommodatie. Met een glas wijn, Franse kaasjes en het fonkelende uitzicht over de zoetblauwe oceaan, zijn alle troeven voor een onvergetelijke vakantie in huis. Santé!

Tijd voor strand tijdens je Normandië en Bretagne rondreis, dat kan bij Carnac

Dag 12 – 13 Carnac

Met pijn in ons hart verlaten we de fijne Finistère regio, maar gelukkig zet de Bretonse Riviera zich nog even voort. In de Morbihan regio, oftewel ‘kleine zee’, is het opnieuw de oceaan die hier de scepter zwaait. De steeds verrassende kustlijn met talloze als confetti verstrooide eilandjes vormt een walhalla voor zee aanbidders. Om over de activiteiten in de ontelbare hectare aan natuurpracht maar te zwijgen.

En tussen de glooiende groene valleien, charmante badplaatsen en fonkelblauwe zee liggen immense stukken wereldgeschiedenis verborgen. Naast de majestueuze kastelen, bezoek je hier namelijk enkele mysterieus gesitueerde megalieten. Nadat je de raadselachtige betekenis van deze prehistorische erfenissen hebt doorgrond, duik je in de Bretonse cultuur op de markt van Carnac en tel je de vele (meer dan 2000) zonuren op het strand. Met in totaal 5 stranden is er altijd wel een plekje te vinden om je handdoek te spreiden. Ga je zonnebaden op het meer dan 2km lange Grande Plage zandstrand, suppen bij de jachtclub of laat je je liever leiden door moeder natuur en volg je een windsurfles op het strand van Saint Colomban? Voor de strandjutters is er een apart strandje waar kokkels, mosselen en messen hun gezicht aan de branding vertonen en ook voor de families is er een speciaal strand vol spelactiviteiten. 

Liever geen zand tussen de tenen? Dan vertoef je heerlijk aan de rand van het zwembad bij je authentieke overnachtingsadres.
Blauwe wateren, historische restanten, groene wouden en gouden stranden, Carnac is van alle vakantie ingrediënten voorzien.

 

De tuinen van Monet drukken een duidelijk stempel op het stadje Giverny

Dag 14 Giverny

De reis sluiten we af, zoals we ook begonnen zijn, op een schilderachtige locatie. De wereldberoemde Franse impressionistische schilder Monet heeft duidelijk zijn stempel op het lieflijke dorpje Giverny gedrukt. Laat je net zoals hem verleiden door de tijdloze charme van dit plaatje van een plaatsje rijk aan geplaveide straatjes, schattige huisjes, gezellige cafeetjes, galerieën, kleine winkels en parken omhuld in Middeleeuwse sferen.

Voor liefhebbers van het impressionisme gaat het hartje hier zeker sneller kloppen. Het huis en de paradijselijke tuinen van Monet zijn nog steeds te bewonderen. Stap regelrecht in zijn meesterwerken en flaneer langs de prachtig onderhouden tuin vol kleurrijke bloemen, de vijver met de vaak beschilderde waterlelies en het dromerige Japanse bruggetje. Je kunt de creatieve energie van de beroemde kunstenaar bijna voelen. En precies op dat moment, leert Monet je nog een wijze les; in elk simpel iets, schuilt een stukje magie.   

Ook als niet kunstliefhebber zit je hier goed. In de omgeving van Giverny kun je uitstekend wandelen. Door diepe bossen, over groene heuvels en langs uitgestrekte graanvelden en weilanden vol schapen word je verrast door de verscheidenheid aan flora en fauna. Met de wind razend door de bomen, op het vrolijke gezang van de vogels en met het karakteristieke licht door de bladeren stralend op je gezicht, besef je dat Normandië en Bretagne je hebben betoverd.

Nog even langs de boulangerie als afsluiter van een prachtige rondreis door Frankrijk

Dag 15 Naar huis

Gevarieerd, boeiend, ontspannend en leerzaam. Dat alles vind je terug in deze grandioze reis. Met de onuitwisbare indrukken van de schilderachtige haven van Honfleur, de indrukwekkende invasiestranden, het imponerende Mont Saint Michel, de paradijselijke tuinen van Monet, de zilte vissmaak, de imposante stadswallen van Saint Malo, het unieke getijdenschouwspel, de prachtige krijtrotsen en ruige granietkliffen en de mysterieuze megalieten bij Carnac nog vers in het geheugen gegrift, laat je Frankrijk achter je. Een lichte weemoed van heimwee overheerst, maar niet teleurgesteld, na deze fantastische reis lijkt een hereniging onontkoombaar. Á Bientôt!

Reisschema

Dag 1             Aankomst in Honfleur (vanaf Utrecht 570 km; 6 uur rijden)

Dag 2             Honfleur

Dag 3             Honfleur – omgeving Bayeux (95 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 4             Omgeving Bayeux

Dag 5             Omgeving Bayeux

Dag 6             Bayeux – Mont-Saint-Michel (120 km; 1,5 uur rijden)

Dag 7             Mont-Saint-Michel – Saint-Malo (60 km; 1 uur rijden)

Dag 8             Saint-Malo

Dag 9             Saint-Malo – omgeving Argol (245 km; 3 uur rijden)

Dag 10           Omgeving Argol

Dag 11           Omgeving Argol

Dag 12           Argol – omgeving Carnac (165 km; 2 uur rijden)

Dag 13           Carnac

Dag 14           Carnac – Giverny (495 km; 5 uur rijden)

Dag 15           Giverny – naar huis (525 km naar Utrecht; 5,5 uur rijden)
 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.