Meteora, een hoogtepunt op deze Griekenland rondreis

De Flavours of Griekenland Duo Rondreis

Verwonder jezelf over de imponerende high-lights van het Griekse vasteland

Omschrijving

Breng een ode aan de oude wijze Grieken

De Flavours of Griekenland Duo rondreis is een ode aan de oude Grieken en alle vreugdevolle vakantievierders. In twee weken tijd bezoek je de eeuwenoude klassieke bouwwerken van Griekenland welke volgens goed Grieks gebruik altijd omgeven zijn door een zweem van mysterie.

Ontrafel het geheim van het Orakel van Delphi, ontdek hoe de rotsen van Meteora aan haar bijzondere uiterlijk komen en aanschouw de plek waar de Olympische vlam ontstoken wordt. Daarnaast is ook aan ontspanning gedacht met een bezoek aan de mooiste stranden van het hemelse Ionische eiland Lefkas. Na een aantal dagen van strand naar baai naar terras en weer terug, is het tijd voor de leukste en meest indrukwekkende steden van de Peloponnesos, Monemvasia en Nafplio.

Bezoek en verblijf op goddeliijke plaatsen

Vanaf dag één zul je merken dat in Griekenland bijna alles vanzelf gaat, zichzelf wijst en wordt verzacht door de vriendelijke woorden van de Griek. Deze Griekse reis brengt je op goddelijke plaatsen, letterlijk én figuurlijk. Tijdens deze twee weken worden tal van unieke meesterwerken gecombineerd met zon en verwondering.

Met overnachtingen in de fijnste adresjes, zo authentiek, kleinschalig, goed gelegen en vooral afgestemd op jullie reiswensen, ben je gewapend met een buitengewoon 15-daags vakantieplan. Genieten in Griekenland, het was nog nooit zo gemakkelijk.

Highlights
  • Het orakel van Delphi
  • De natuurlijke bergpilaren en kloosters van Meteora
  • De wonderschone baaien op Lefkada
  • Het beeld van Zeus te Olympia
  • Burchtstad Monemvasia
  • Griekenland met Italiaans sfeertje in Nafplio
  • Het amfitheater van Epidaurus

Dagprogramma

Delphi, een historische start van je Griekenland rondreis

Dag 1-3 omgeving Delphi

Een kleine drieënhalf uur vliegen verder zit de vakantiestemming er al helemaal goed in en krijg je een zweem van de hoofdstad Athene mee. Je wisselt van vervoersmiddel en trapt het gas van je blikken monster even goed in. Samen maak je je op voor de Griekse wegen en zet je koers naar het door mysterie omgeven Delphi.

We richten onze pijlen op Galaxidi of Arachova. Het zijn beide uitermate geschikte uitvalsbasissen voor een bezoek aan Delphi gebleken.
Galaxidi is een lieflijk havenplaatsje waar een knusse, kleinschalige B&B door een familie wordt gerund. Zet je tien stappen in de richting van het water dan openbaart zich een boulevard vol geblokte tafellakens zij aan zij met de bootjes die gemoedelijk in de haven liggen te dobberen.
Het is bergdorpje Arachova waar je getrakteerd wordt op heuvelachtige panorama´s en waar een rustieke sfeer hangt.

Je bent hier onbetwist voor Delphi. De plek waar volgens het Griekse volk van de achtste eeuw het centrum van de wereld lag. De archeologische vindplaats is magisch op de hellingen van de Parnassos berg gebouwd. Ook dat is Griekenland ten voeten uit; niet alleen een formidabele archeologische vindplaats, maar tevens ondergedompeld in een spectaculaire setting. 

Het hoogtepunt van je bezoek is natuurlijk het Orakel van Delphi, het meest bezochte Orakel uit de oudheid. Hier communiceerde de ´Pythia´, een soort priesteres, met de Goden. Zij wist je de antwoorden op belangrijke levensvragen te geven. Zij deed dit vanaf de Tempel van Apollo. Vroeger was deze plaats omgeven met duizenden monumenten, beelden en andere schatten die de bedevaartganger hier voor meer duidelijkheid over hun toekomst brachten. 

De eeuwenoude kloosters van Meteora

Dag 3-5 Meteora

Geen mythes of sagen tijdens je bezoek aan Meteora. Dit is een wonder der natuur. Op de plaats waar je nu staat was vroeger een binnenzee. Dankzij de kracht van het water zijn deze unieke rotspilaren ontstaan.

Nog unieker is dat bovenop de rotspilaren in de 9e eeuw kloosters werden gebouwd. Gevlucht vanuit Noord-Griekenland om te ontsnappen aan de Turkse bezetting hebben de monniken hun schuilplaatsen hogerop gezocht. In de hoogtijdagen stonden er 24 juweeltjes van kloosters op de pilaren. Hier zijn er nu nog 6 van over.   
Indrukwekkend om je te realiseren dat deze kloosters handmatig en zonder lift of kraan verwezenlijkt zijn. Waar de monniken zelf een touwladder gebruikten, leiden nu stenen trappen je naar de ingang van de imposante kloosters welke te bezoeken zijn. Vergezeld van boeiende musea mag je ook in iedere kamer ronddolen. Meteora is een bijzondere creatie van het samenspel tussen mens en natuur geworden.

Wil je meer weten over deze unieke creaties en houd je ervan om buiten de gebaande paden te gaan, boek dan bij ons de interessante wandeltocht met gids. Je bezoekt ruïnes van reeds vervallen kloosters en een verborgen klooster terwijl je van het prachtige uitzicht en een frisse wandeling geniet.
Onderaan de zuilen van Meteora gaan de unieke rotsformaties verder. Aan de voet hiervan is je leuke, vrolijke onderkomen gelegen, zodat je ook tijdens je diner, van achter je glaasje raki of vanuit je kamer nog kunt genieten van een sensationeel panorama.

 

Tijdens deze rondreis door Griekenland is het goed uitrusten in Lefkada

Dag 5-8 Lefkada

In het leven zijn er meerdere grote liefdes mogelijk. Twijfel je hier nog over, bezoek dan Lefkada. Het strand van Porto Katisiki is opgedoken in top 10 lijsten van mooiste stranden ter wereld. Maar Lefkada heeft meer pareltjes aan het water, van stil en verlaten tot gezellig en trendy.

Het eiland heeft ontzettend veel te bieden met een opsomming die haast representatief is voor een heel continent. Ze is bergachtig en groen, omlijst door de fonkelende zee, heeft watervallen, zoutpannen, bossen en eindeloos mooie stranden. Bezoek prachtige stadjes, gezellige badplaatsen, knusse vissers- of schattige bergdorpen.
De woeste westkust kenmerkt zich door hoge steile kliffen en brengt ons de mooiste baaien. De oostkust is toeristisch en veel groener met als middelpunt het gezellige Nidri. De lange zandstranden aan deze kust dagen je uit om net zo lang op het strand te blijven zitten totdat je de laatste bent. Leuk is om een boottochtje langs het eiland Scorpios te maken, waar de schatrijke Griekse redersfamilie Onassis gewoond heeft.

Lefkada-stad is één en al gezelligheid, smalle straatjes, een zwierende boulevard en tjokvol energie. Het plein van Lefkada-stad is echt zo´n plein dat omarmd wordt door kwalitatief verrassend goede restaurants. En ben je meer geïnteresseerd in de huidige belichaming van de Griekse god, dan hoef je hier alleen maar neer te strijken en voor je uit te staren. Wijntijd! Hier hou je het wel even vol, hier kun je goed eten, drinken én gluren.

Olympia in Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen

Dag 8-10 Olympia

De Grieken zijn verantwoordelijk voor twee van de zeven klassieke wereldwonderen. Eén ervan is het metershoge beeld van Zeus te Olympia. Het was hier waar de eerste Olympische Spelen werden gehouden ter ere van deze god.
Je bent hier natuurlijk om een sprintje te trekken op de hardloopbaan. Treedt letterlijk in de voetsporen van waar de Olympische Spelen zijn begonnen. Om dit te eren wordt nog steeds de Olympische vlam hier ontstoken. 

Het nieuwe stadje Olympia is vrij toeristisch. Ons advies zou zijn om te gaan voor ons landelijke adresje, te bereiken door 10 minuten landinwaarts te rijden, bepaald geen straf door de bergen. Dit prachtige panorama raakt tijdens je verblijf hier niet meer uit het zicht en dineren doe je onder de sterrenhemel.
De volgende dag heb je voldoende tijd voor een bezoekje aan de archeologische vondsten van Olympia. Struin langs ruïnes van het eerste stadion ter wereld, het voormalig gymnasium, trainingsveld, resterende zuilen en overige tempelruïnes.

Wil je graag nog een paar dagen strand toevoegen aan je rondreis, denk dan aan de regio Messinië, op zo´n twee uur rijden zuidelijk gelegen. Hier vind je de mooiste en langste zandstranden van de Peloponnesos. Tel daar een fijne boulevard met traditionele tavernes bij op en je blijft hier gewoon zitten totdat de volgende maaltijd zich weer aandient.  

Monemvasia, een hoogtepunt van deze Griekenland rondreis

Dag 10-12 Monemvasia

Als de oude Grieken je nog niet verrast hebben, dan gebeurt het vandaag wel! De stad Monemvasia is gelegen op een schiereiland. De metersdikke toegangspoort is de enige ingang tot de stad. De vroegere oude stad is hoger gelegen en te bezoeken middels een aardige klim. Maar het tegenwoordige speelt zich beneden af, tussen de muren en paden die bezaaid zijn met kinderkopjes.

Middeleeuwen anno 2000. En je voelt je vast gelijk zoals wij ons ook altijd in deze stad voelen: op je plek. Vraag je hier naar de weg, dan lopen ze met je mee. Vraag je een ober naar het beste restaurant, dan zal hij eerlijk zeggen dat dit bij de buurman is waar je onder een dak van bladeren neer kan strijken. Ondanks dat de stad bijna geen vaste inwoners meer kent, heerst hier nog steeds een Middeleeuwse sfeer.

Slapen doe je tevens in mooie natuurstenen panden met balkenplafonds, donkerhouten meubelen en een rustieke inrichting. De eigenaren van je guesthouse schrijven gastvrijheid met een hoofdletter. En het leukst vonden wij hun evenzo Middeleeuwse oplossing voor het vervoeren van je koffers: aan de toegangspoort staan ´dragers´ die met een steekkar je koffers vervoeren. 
Het schouwspel van Monemvasia duurt de hele dag en nacht, maar de fijnste uurtjes zijn wanneer de meeste toeristen uit de stad vertrokken zijn. Vanuit het kleine kafenion wandel je naar één van de vele uitkijkpunten en op iedere hoek van dit culturele wonder kijk je je ogen uit, wat een goed bewaard stukje kunst! Het moge duidelijk zijn: Monemvasia is en blijft een bijzondere ervaring.

 

 

Nafplio, een heerlijke Griekse stad in een zonige baai

Dag 12-15 Nafplio

Op een dikke meter van de haven staat een vierkanten houten tafeltje waaraan 2 blauwe houten stoeltjes staan. De 2 zilveren klemmetjes houden het eenvoudig witte tafelkleed dat in een ruit over de tafel is gedrapeerd vast. Aan de hand van plaatjes op de menukaart probeer je bij de ober je lunch te bestellen. En dan wordt de tafel helemaal vol gezet met de állerlekkerste Griekse eerlijke maaltijd, vergezeld van een ijskoude Mythos. Dit overkwam ons in Nafplio, dit is wat Griekenland heerlijk en simpel maakt, dit is verwondering met hoofdletters geschreven. Daarnaast is Nafplio één van de leukste steden op het schiereiland van de Peloponnesos.

Nafplio is een Italiaans aandoend stadje en ligt in de luwte van het Venetiaanse kasteel. Verfijnde pastelkleurige huizen, charmante pleinen en elegante straten, tal van leuke barretjes en opvallend veel glimlachende voorbijgangers.Vanuit Nafplio liggen uitstapjes voor de hand, zo kun je een bezoekje brengen aan het amfitheater Epidaurus, in de Myceense beschaving duiken of naar het wijngebied van Nemea afreizen.
Maar struin vooral in Nafplio zelf langs de vele uithoeken, forten en het oogstrelende plein. Met onze lange lijst aan de leukste barretjes voor cocktails, wijn of een authentieke ouzerie, vermaak je je tot in de late (of vroege) uurtjes wel. 

De karakteristieke Grieken ga je missen na deze enerverende rondreis

Afsluiting

Alsof het allemaal niet op kan qua schoonheid, oudheid en romantiek! Deze Griekse reis brengt je op goddelijke plaatsen, letterlijk en figuurlijk. Wonderen der natuur worden afgewisseld met de meest mooie menselijke creaties die vroegere generaties ons geschonken hebben.

Helemaal in de geest van deze tijd, leef je om herinneringen te sparen en geen spullen. Daarmee doe je met deze rondreis alle eer aan. Bekend en onbekend Griekenland staan garant voor twee weken verwondering.

Niet voor niets is er een woord geboren voor mensen die verzot zijn op Griekenland. De Griekofiel, de echte Griekenland liefhebber. En na deze reis zijn er weer twee geboren!

Reisschema

Dag 1          Aankomst vliegveld Athene - omgeving Delphi (220 km; 2,5 uur rijden)

Dag 2          Omgeving Delphi

Dag 3          Omgeving Delphi - Meteora (390 km; 4 uur rijden)

Dag 4          Meteora

Dag 5          Meteora - Lefkada (380 km; 4,5 uur rijden)

Dag 6          Lefkada

Dag 7          Lefkada

Dag 8          Lefkada - Olympia (250km; 3,5 uur rijden)

Dag 9          Olympia

Dag 10        Olympia - Monemvasia (265 km; 3,5 uur rijden)

Dag 11        Monemvasia

Dag 12        Monemvasia - Nafplio (200 km; 3 uur rijden)

Dag 13        Nafplio

Dag 14        Nafplio

Dag 15        Nafplio – Athene (vlucht huiswaarts, 150km; 2 uur rijden)

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.