De weidsheid kom je overal tegen op je Ierland rondreis

De daverende Zuid-Ierland rondreis

Omschrijving

Zie de pracht van Ierland maar eens te vatten in twee weken! Onmogelijk en toch brengt deze reis je het beste van haar overweldigende zuidwestkust. Ontmoet knappe creaties van Moeder Natuur, een vreugdevolle bevolking met zorgeloos levensmotto en de allerleukste logeeradresjes.

We trappen de reis af in Cork, meer dan alleen de toegangspoort tot de Wild Atlantic Way. Cork lééft, is net een tikje anders dan de rest van het land en je kunt er zalig eten en drinken. Je kunt je volledig verliezen en onderdompelen in deze sympathieke stad.   

In Cork pak je de auto en trap je af met de Wild Atlantic Way. Via de havenkust arriveer je bij een aantal uitzichtpunten van formaat, Mizen en Sheep´s Head. Eenmaal in Beara spelen groene vlaktes, imposante bergruggen en de woeste baren de hoofdrol. Nog geen toeristen en dit is iets waar we dankbaar van genieten.

Want de Ring of Kerry deel je met veel anderen, maar who cares, dan ben jij er ook. Gezellige dorpen, vriendelijke heuvels bezaaid met schapen en zoveel uitkijkpunten, ruïnes en meren verdienen allemaal een stop op de route. Zalige accommodaties in Killarney helpen je aan een goede nachtrust zodat je álles uit deze dagen kunt halen.

Het overgrote deel van de menigte laten we achter ons, al verspreidt de charme van Dingle zich meer en meer dankzij vele films die hier opgenomen zijn. Dingle betekent een woeste kust, weidse panorama´s, dorpjes met altijd wel een pub, veel prachtige routes en verbluffende stranden.

Vervolgens reizen we door naar het mooiste natuurfenomeen van het land en hiermee is de strijd van de superlatieven begonnen. Het zijn de Cliffs of Moher die deze titel toekomt, vlakbij het karstlandschap van de Burren gesitueerd. Beide toppers zijn te bezoeken vanuit het muzikale Doolin.

De stad Galway heeft ons ontzettend veel te bieden. De stad staat bekend als creatief en traditioneel. Als er even geen festival is, dan zorgen de locals, (straat)muzikanten en studenten voor de gezelligheid. Met vlakbij het grootste meer van het land en voorzien van strand en haven, is er niets wat de stad niet heeft.

We sluiten de reis af met een knal. Dublin is geknipt voor het vak. Zoals een goede hoofdstad van een land betaamt is er geen tekort aan leuke activiteiten en prachtige bezienswaardigheden. Dublin is charme, pubs, mooie kathedralen en kastelen, de rivier de Liffey en stadsparken. Een stad waar niets hoeft, maar alles mag.

 

Highlights
  • Werelds en gezellig Cork
  • Waanzinnige routes langs de Wild Atlantic Way
  • Ongetemde Ring of Beara
  • Onwerkelijke Ring of Kerry
  • Traditie en perfecte stranden op Dingle
  • Live optredens en kroegentochten
  • Iconische klifkust Cliffs of Moher
  • Maak de straten onveilig in Galway
  • Guinness waar dat het lekkerst smaakt, in Dublin
  • En nog zo ontiegelijk veel meer

 

Dagprogramma

Cork is een gezellige start van je Ierland rondreis

Dag 1-3 Cork

Het sympathieke Cork zal je snel bekoren. Het is dankzij prachtige historische bezienswaardigheden, likkebaardende gastronomie, knusse pubs en waanzinnige kastelen en kustdorpjes in de nabijheid, dat de stad na een dag als je thuis voelt. Want in Cork hang je niet zomaar rond, je wordt ingewijde van de stad.

Het nationalistische Cork wordt ook wel de ´Rebel City´ genoemd, afgeleid van de felle strijd tegen indringers. Tevens doet men graag net even anders dan anders. De zelfbewuste Corkonians bestempelen zich mondainer en modieuzer dan de rest van het land en het eten in deze foodie stad is veel verfijnder.

De meeste restaurants halen hun verser dan verse producten van de English Market. Een must om heen te gaan! Een Victoriaanse markthal waar naast de dagelijkse boodschappen, typisch Ierse specialiteiten een nieuwe eigenaar zoeken. Als nieuwbakken Corkonian weet je wat je hier moet bestellen en waar je boven je bakje koffie het winkelende publiek aanschouwt.

Wandel over de bruggen van de stad, langs de gekleurde huizen en de rivier de Lee, laat je een keer goed natregenen en schuil in één van de kathedralen. Op de tweede dag in Cork voel je je een echte insider. Je weet moeiteloos de beste lokale brouwerij te vinden en ook dat accent lijkt je natuurlijke gave. Want dat is Cork: vriendelijk, laagdrempelig en inderdaad een tikje rebels.

 

De Ring of Beara staat garant voor spectaculair natuurschoon

Dag 3-4 Ring of Beara

Vanuit Cork volg je plechtig de zuidelijke havenkust tot aan het meest zuidwestelijke puntje van de Wild Atlantic Way, Mizen. Ruig, verlaten en met alleen de schuimende oceaan op je netvlies word je plots overvallen door de eerste alleen-op-de-wereld-ervaring. Vervoering, overgave en grootsheid liggen in Ierland letterlijk op iedere hoek.  

Via het volgende baken van hemelse rust en intense schoonheid, Sheep´s Head, betreed je een wereld van indrukwekkende steencirkels te midden van groene verlaten gebieden, kleurrijke vissersdorpjes, grazende kuddes schapen en wegen omzoomd door kleurrijke fuchsia´s. Een diepe buiging voor The Ring of Beara.

Qua bekendheid doet de Ring of Beara misschien onder voor de Ring of Kerry, maar qua schoonheid en authenticiteit beslist niet. Reden te meer om dit ruige, traditionele en ongetemde schiereiland Beara te bezoeken. Mensen bouwen hier niet alleen op het toerisme, en dat is machtig interessant en ontluikend.

Deze dagen draait alles om imposante rotspartijen en indrukwekkende uitzichten over de Atlantic met onderweg talloze plekken en panorama´s die een stop of korte wandeling verdienen. Onze favorieten zijn de haarspeldbochten van Healy Pass, het Ballydonegan strand en het kleurrijke dorpje Eyeries. Over de ruggengraat van het schiereiland loopt de bergketen van Caha en voor de kust liggen diverse eilandjes waar je een boottochtje heen kunt maken. De lappendeken van bouwakkers geeft de landbouwtraditie prijs. Je overnacht in een gastvrij onderkomen in plattelandsstijl, de boerencottage.

 

 

Tijdens het rijden van de Ring of Kerry waan je je vaak alleen op de wereld

Dag 4-7 Ring of Kerry

Op naar de populairste lus van Ierland, de Ring of Kerry, de rondweg die de kustcontouren van het schiereiland Iveragh volgt. Bij het passeren van toegangspoort Kenmare, hip en pittoresk tegelijk, wordt je aandacht gelijk getrokken door de bergen van de MacGillycuddy´s Reeks. De bergketen wordt doorsneden door een smalle bergpas, bewaakt door meerdere uitkijkpunten en voorzien van een wensbrug.

Maar de Ring of Kerry is nog veel meer dan dat. Het is iconisch, meeslepend, omgeven door verbluffende panorama´s, groene heuvels, zandstranden, de woeste oceaan en bezaaid met energieke en charmante plattelandsdorpjes en eeuwenoude cultuur, van kastelen tot oude ringforten.

En waar de Ring of Kerry op haar mooist is, zijn fantastische punten om te stoppen en te bezinnen. Om dit krankzinnig mooie deel van Ierland op je in te laten werken. Vind een plekje op het strand van Derrynane, op een bankje in Sneem met een ambachtelijk ijsje en wandel je gedachten op orde in het Killarney National Park. Want je hoofd beent vandaag de werkelijkheid niet bij.

Je overnacht in energiek en gastvrij Killarney, waar een keur aan restaurants, pubs en winkels op je wacht. En als kers op de taart boeken we de leukste accommodatie van deze stad voor je. Want zelfs perfect uitgevoerde vakantiedagen kunnen nog bekroond worden.

 

Ook bij Dingle typisch Ierse vergezichten

Dag 7-9 Dingle

Weinig landen zijn zo fijnmazig als Ierland. Want hoewel Dingle nog geen uur rijden verderop is gelegen, is het alweer de volgende highlight op de route. We rijden vandaag naar het meest westelijke puntje van Ierland, en dus ook van Europa.

Het landschap verandert van vriendelijke valleien naar ruige en weidse panorama´s. Dankzij de lage begroeiing kent Dingle ongekende vergezichten. Maar vooral kenmerkend voor Dingle is de overlevering van de Ierse taal en cultuur. Op Dingle doen we ons tegoed aan Ierse traditie, folklore en erfgoed.

De route over Slea Head Drive maakt dit één van de meest geliefde uithoeken van het land. Het leuke is dat je bij ons deze bonusroute van 47 kilometer te fiets kunt afleggen. Ruïnes, Keltische kruizen en stenen hutten (beehives) zijn verweven met het glooiende landschap enerzijds, en de ruige kliffen anderzijds.

Het gelijknamige stadje is het kloppende hart van het schiereiland. De meest beroemde inwoner van Dingle Town is Fungie de dolfijn. Hij heeft Dingle Bay als woonplaats uitgekozen en de vissers uit Dingle verwennen hem volop.

Het is tijdens de heldere avonden wanneer je die zalige Ierse klanken door de straten van Dingle hoort. Trek in een hapje en een drankje en klaar voor de kroegentocht, ga je op de traditionele muziek af. Met meer dan 50 pubs voor 2000 inwoners is er keuze genoeg voor muziek en lekker eten in Dingle.  

 

De spectaculaire Cliffs of Moher ontbreken niet op deze zuid Ierland rondreis

Dag 9-11 Burren & The Cliffs of Moher

We vervolgen de Wild Atlantic Way noordwaarts om één van de hoogste klipkusten van Europa te aanschouwen. Het zijn de iconische Cliffs of Moher die worden beschouwd als hét natuurfenomeen van het land. Tussen Liscannor en Doolin genieten we van 8 kilometer zigzaggende daverende kliffen die oprijzen uit de zee.

De rotsen zijn meer dan 300 miljoen jaar oud en ontstaan door sedimentatie. Het resultaat zijn kliffen van soms wel 214 meter hoog. Het gegroefd gesteente, omgeven door papegaaiduikers, meeuwen, zilte zeelucht, helmgras en lijmkruid valt op veel uitkijkpunten langs deze duizelingwekkende kust te aanschouwen.

Meer natuurlijke pracht lonkt in Burren. Het is een enorm kalksteen landschap, waar grijze tinten, spelonken, ringforten en hunebedden al duizenden jaren hun thuis hebben. Doorweven met wandelpaden, Keltische spiritualiteit en Ierse legendes laat Ierland weer geen dag voorbij gaan om te verbluffen.  

Geniet deze dagen ook zeker van de fluit, de viool, de box en de Ierse pipes, oftewel privé concerten in de lokale pub. Want het is in Doolin waar muziek door de straten en de aderen kruipt. Het is dat de barman en zijn stamgasten geen sterallures hebben, maar het spektakel waar ze iedereen mee aan het klappen en tappen krijgen, is goed voor een eersteklas optreden mét kippenvel.

 

Het kleurrijke Galway

Dag 11-13 Galway

Als we één stad aan de westkust moeten aanbevelen, dan is het Galway wel. Kleurrijke huizen, rondom de klok muzikaliteit en creativiteit en voorzien van een diep traditioneel hart. Het is een universiteitsstad met bohemien sfeertje, maar ook een stad van vele culturen die men als gelijken beschouwt. Vooral plezier maken telt in Galway. En laat dat maar aan de Ieren over.  

Het kloppende hart van de stad is de Latin Quarter, een charmante wijk met kleurrijke huizen, zigzaggende straten, oude stadsmuren en de Spanish Arch. Klanken van Ierse folkmuziek en de laatste nieuwtjes in het heerlijke klinkende Gaelic komen je in hoog tempo tegemoet. Je ziet de oorsprong van alle gezelligheid wel aan de plek waar de Ieren met een bruin stoutbier in de hand de straten vullen.

Meerdere musea, kerken en gezellige wijken met artistieke winkels en galerieën vullen je dagprogramma. Slenter langs de haven of luier op het strand van Salthill. Komt het zonnetje nog niet door, dan maak je er een heerlijke strandwandeling. Het grootste meer van de Ierse republiek is Lough Corrib, waarin eilandjes zijn gelegen en waaraan nog meer stranden en wandelpaden te vinden zijn.

Onze waanzinnige accommodaties bieden je het beste van beide werelden. Net iets buiten de stad gelegen, midden in de waanzinnige natuur. Waar klassieke charme en moderne kwaliteit elkaar ontmoeten.

 

Dublin is de afsluiting van vele Ierland rondreizen

Dag 13-15 Dublin

Je hoeft niet direct naar de pub te rennen als je in Dublin bent. Maar als er al een uur verstreken is, verwachten ze je wel. We hebben een lange lijst aan gezellige spots voor je in petto, waar uiteraard het Temple Bar district bij hoort. Vanwege de lekkere restaurants en gezellige pubs met altijd wel livemuziek, maar ook vanwege de middeleeuwse straten welke een nostalgische sfeer oproepen.

Ons advies is om tijdens de eerste ochtend met onze informatieve gids op pad te gaan. Even je roes uitslapen in het prinsheerlijke bedje dat we voor je geboekt hebben en waar ze weten wat een aansterk-ontbijt is. Daarna met de frisse Ierse wind door je haren de highlights van Dublin langsfietsen.

Zo krijg je een goed overzicht van de stad, haar kathedralen, kastelen en brouwerijen.
Dublin is de hoofdstad van de Guinness en de Jameson whiskey. De brouwerij en distilleerderij kun je bezoeken. Ga je liever voor een informatieve middag, dan adviseren we de wandeling met Lorcan. Hij vertelt honderduit over de meest dramatische gebeurtenis in de strijd van Ierland voor onafhankelijkheid van het Britse rijk, de Paasopstand van 1916.

Of bezoek één van de vele musea, de St Patrick´s Cathedral of aanschouw The Book of Kells in de bibliotheek van Trinity College. In de schemerige uurtjes wandel je langs de Liffey, de stadsparken en steek je de Ha´Penny bridge over.

 

Aan vele groene plekjes geen gebrek in het mooie Ierland

Afsluiting

Ierland zou Ierland niet zijn als het de verwachtingen niet alsnog weet te overtreffen. Deze twee vakantieweken staan bol van de Keltische sferen, de onvoorstelbare natuur en oergezellige uurtjes in de pubs.

Je rijdt waanzinnige routes, waarbij je oog in oog staat met de ruige Atlantische oceaan. Waarbij je honderden tinten groen op je netvlies krijgt en net zo vaak zult stoppen om meren, stranden en steencirkels te aanschouwen. In de bruisende steden, sympathieke dorpen en achter de kleurrijke huizen is plezier maken alles wat telt. Craic, het beleven van een leuke tijd, is waar het om draait. Naast het bezitten van deze gave, hebben de Ieren ook de gave om dit over te brengen. Zodat jou niets anders rest dan craic, proosten en genieten!

Dit doe je vanuit de meest gastvrije en authentieke accommodaties die je je maar kunt wensen. En mocht je de reis willen verlengen op een aantal bestemmingen, dan is deze reis hier bij uitstek geschikt voor! Aanpassingen maken we graag, al onze reizen worden op maat gemaakt.

 

Reisschema

Dag 1        Aankomst in Cork

Dag 2        Cork

Dag 3        Cork – Ring of Beara (125 km; 2 uur rijden)

Dag 4        Ring of Beara – Ring of Kerry (Killarney) (120 km; 2 uur rijden)

Dag 5        Ring of Kerry

Dag 6        Ring of Kerry

Dag 7        Ring of Kerry – Dingle (65 km; 1 uur rijden)

Dag 8        Dingle

Dag 9        Dingle – Burren & Cliffs of Moher (225 km; 3 uur rijden)

Dag 10      Burren & Cliffs of Moher

Dag 11      Burren & Cliffs of Moher – Galway (40 km; 50 min. rijden)

Dag 12      Galway

Dag 13      Galway – Dublin (210 km; 2,5 uur rijden)

Dag 14      Dublin

Dag 15      Naar huis

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.