Op je zuid Italië rondreis overnacht je ook in een trullo in Alberobello

Rondreis Puglia, een zuidelijke verrassing.

Ontdek deze karakteristieke provincie en logeer in unieke accommodaties!

Omschrijving

De ziel van de hiel.

Puglia, bij velen bekend als de hak van de laars. Een karakteristieke boerenprovincie voor liefhebbers van zee, lekker eten en waar we de barokstad Lecce aantreffen.
 
Wij leerden Puglia kennen als de ziel van de hiel. Puglia staat voor pittoreske, sprekende stadjes en unieke overnachtingsmogelijkheden. Van machtig indrukwekkende rotspartijen en kliffen, tot azuurblauw water met kilometerslange zandstranden. Een gebied zonder tourist traps, met oprechte, gastvrije en nieuwsgierige Pugliesi.

Unieke accommodaties.

Aan deze kant van de laars is het verkeer wat ingetogener, praten ze met overgave over ´hun Puglia´, zijn ze nóg iets nieuwsgieriger dan in de rest van de laars en bereiden ze het eten áltijd met een snufje amore. En dit proef je!
Puglia en Matera bieden de kans om te verblijven in unieke accommodaties die typerend zijn voor de streek. Je eigen trullo in Alberobello maakt je onderdeel van dit dorpje. Of wat te denken van een grotwoning of -kerk in Matera of een masserie in het Salento gebied.
 
Maak kennis met de charmante en warmhartige Pugliesi, want tussen de hoge gebouwen van de smalle straatjes van Puglia is iedereen je vriend! Benvenuti in Puglia!
 

Highlights
  • De sassi van Matera!
  • De trulli van Alberobello!
  • Barokstad Lecce.
  • De stranden bij Gallipoli.

Dagprogramma

Indrukwekkend begin van je Italië rondreis, Matera

Dag 1 – 2 Matera

 

Matera, net over de grens met Puglia, is een opkomende toeristische bestemming vanwege haar unieke sassi, oftewel grotwoningen. Deze grotwoningen vormen een labyrint van huizen, kerken, kapellen en kloosters en werden tot begin jaren 50 bewoond. Tegenwoordig zijn ze gerenoveerd en voorzien van alle gemakken.

Een aantal van deze grotwoningen dienen nu als bijzondere hotels, zoals een voormalige grotkerk of een straat met privé-ingang.

Verwacht in Matera smalle steile straatjes, originele geplaveide paden en nauwe doorgangen. 
Matera is een doolhof om heerlijk in te verdwalen maar waar je altijd weer uitkomt! 
Het aangrenzende Parco della Murgia Materana biedt uitzicht op spectaculaire kliffen.

De trulli in Alberobello, en je overnacht er ook tijdens je rondreis door Italië

Dag 3 – 4 Alberobello en omgeving

 

De volgende stop tijdens deze zalige Puglia rondreis is Alberobello.
Bij Valle d'Itria aangekomen rijzen boven het vruchtbare landschap de witte karakteristieke trulli op.

Trulli zijn unieke, kegelvormige huisjes met spitse, grijze stenen daken. Volgens de legende sloopten landarbeiders ze ooit bij naderend belastingbezoek, omdat ze zonder cement waren gebouwd en dus belastingvrij bleven. 
In Alberobello wordt vanwege de 1500 huisjes ook wel de trulli-hoofdstad genoemd en betovert je met een sprookjesachtige sfeer.

Valle d'Itria is vruchtbaar en de druiven, olijven en amandelen gedijen er goed.
Charmante stadjes als  Martina Franca, Locorotondo en Ostuni herbergen verleidelijke eetgelegenheden.

Het barokke Lecce is een hoogtepunt van je zuid Italië fly and drive

Dag 5 – 6 Lecce en omgeving

 

We laten de trulli voor wat ze zijn en zetten koers naar de barokstad Lecca.
Langs de oude Romeinse Via Appia zien we olijfbomen, rode aarde, bloemen, vijgcactussen en wijngaarden, Puglia op haar best.

In Lecce, de 'Florence van het zuiden', bewonder je weelderig versierde gevels, roomkleurige kalksteen, sierlijke ornamenten, balustrades en zuilen. Het historische centrum, een doolhof van straten, pleinen, trappen en kerken, biedt talloze piazza's om te genieten van een espresso. Overnachten doe je in stijl in een barok paleis.

Lecce moet je voelen, proeven, ervaren en beleven; een prachtige stad die je moet ontdekken.

Heerlijk relaxen op deze rondreis doe je in Gallipoli

Dag 7 – 8 Gallipoli en omgeving

 

Op naar de sprankelende zee, want mamma mia, wat is deze kuststrook mooi! Ciao mare, ciao spiaggia! De kustlijn van Puglia is langer dan die van elke andere Italiaanse regio, waardoor de lijst van mooie stranden en intieme dorpjes lang is. In Gallipoli zit je altijd goed; wit gepleisterde huizen met platte daken, versterkte burcht en een gezellige haven met drukdoende vissersmannen.

Vanuit de nieuwe stad loop je via de brug zo naar het historische centrum. Lekker mensen kijken, want de straten en pleinen zijn hier met de regelmaat van de klok druk bezet. En eigenlijk moet je hier al bungelend met je voeten in het water een kraakvers visje verorberen. Mocht je willen, zou je vanaf één terrasje met diverse taferelen op je fotocamera naar huis kunnen gaan. Maar dan zouden we Gallipoli te kort doen. De omgeving is prachtige plekken rijk. Vanaf het puntje van de hak, Santa Maria di Leuca tot aan Gallipoli (en verder) stikt het van de idyllische baaitjes, charmante plekjes en is het eenvoudigweg één van de allermooiste kustroutes.

Alle indrukken van je Italië rondreis stop je in de koffer en neem je mee naar huis

Dag 9 Naar huis..

Matera en Puglia, gebieden waar de Italiaan tot in de jaren 50 niet trots op was. Mensen woonden in armoede in de grotten en werkten op het land. Ze bouwden sassi en trulli of woonden in een masseria. Nog steeds moet men wennen aan de groeiende aandacht voor hun streek. Niet in de laatste plaats komt dit juist door die bijzondere woningen. Dit zorgt voor een bijzonder ontluikend sfeertje. Dit is Puglia, waar je gastvrij onthaald wordt door de Pugliesi en getrakteerd wordt op een combinatie tussen bezielde tradities en Italiaanse charme en nieuwsgierigheid.

Puglia, waar schoonheid en uniciteit de rode draad is van je rondreis. Van de stilte op het platteland tot de ongedwongen reuring in de charmante stadjes. De voormalig arme plattelandsbevolking van de boerenprovincie is rijk. Rijk aan vruchtbare landschappen, lieflijke en ruige kusten, de verrukkelijke cucina povere en warmhartigheid. Ze stellen zich open, voor elkaar, maar ook voor voorbijgangers. Bij thuiskomst bevat je: Puglia is de ziel van de hiel.
Puglia, het is een sprookje dat echt bestaat!

Meer weten over Puglia (of andere delen van Italië voor een onvergetelijke Italië rondreis)?

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Bari – Matera (65 km; circa 1 uur rijden)

Dag 2          Matera

Dag 3          Matera – Alberobello (70 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 4          Alberobello

Dag 5          Alberobello – Lecce (115 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 6          Lecce

Dag 7          Lecce – Gallipoli (50 km; ruim 30 minuten rijden)

Dag 8          Gallipoli

Dag 9          Gallipoli – luchthaven Bari (205 km; ruim 2 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.