De Biesbosch is een hoogtepunt tijdens deze rondreis Nederland

Rondje langs Neerlands trots

Want we hebben genoeg moois om trots op te zijn!

Omschrijving

Bijzondere verhalen.

Tijdens het invullen van een reis bucketlist, komt ons eigen land vaak onderaan of zelfs niet op het lijstje te staan. Zonde vinden wij, want Nederland zit boordevol bijzondere verhalen.

Laat je meevoeren op deze unieke verhalen en koester al het erfgoed waar ons landje zo trots op mag zijn. Want dat Nederland zo prachtig is, konden de schilders uit de Gouden Eeuw je al vertellen. Ontdek de meest prachtige plekken niet enkel op het doek, maar ditmaal in levende lijven. Van Hollandse stedenpracht, klederdracht, historische handel, UNESCO erfgoed, de unieke grachtengordel en dijken en sprankelende natuurgebieden, ze komen allen voorbij.

Het verhalenboek sla je open op een terrasje langs één van de vele grachten die Friesland rijk is. Onder het genot van een plakje sûkerbole luister je naar het verhaal over dappere schaatsers die de officiële Elfstedentocht met pijn en moeite hebben doorstaan.

Voor een nieuw stukje trots, zet je koers richting de oer-provincie; Drenthe. De fascinerende Hunebedden mogen in deze reis zeker niet worden overgeslagen. Ontdek met eigen ogen dit staaltje vakmanschap en waan je even terug in de tijd.  

Enkele autokilometers verder, brengt je naar het pittoreske Giethoorn. Huur een bootje en aanbid de smalle kanalen van het lokale Venetië.

Onze groene oase.

Zet snel weer voet aan wal, want het is tijd om de groene schatkist van Nederland te openen. Op de Veluwe laat je je betoveren door een uniek landschap aan glooiende heidevelden, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen. Voor de historische achtergrond breng je nog snel een bezoek aan het befaamde Kröller-Müller museum en wissel je kennis en informatie uit in de nabijgelegen historische Hanzesteden.

Sla snel de volgende pagina om, want ook Noord-Brabant ligt met smart op je te wachten om je opnieuw te verassen met de meest bijzondere en hoog scorende natuurparken. Ook pretparken, culinaire hoogstandjes en de Brabantse gezelligheid doen het goed in Brabants trots.

Bijgekomen van al het natuurgeweld, trap je het gas van je cabrio weer in richting een regenboog aan rode, oranje en geelkleurige bolletjes; de tulpen. In combinatie met haar authentieke molens en Zuiderzee stadjes vol historie en cultuur kan je het boek niet trotser afsluiten dan in Noord-Holland. En natuurlijk is er ook wat tijd over om achter de sprankelende duingebieden te spieken en te genieten van het (hopelijk) zonnige weer aan onze eigen Riviera.

Deze unieke gebieden ontdek je natuurlijk op z’n best, wanneer je je net als een kameleon overgeeft aan de kleuren van de bestemming. En deze fijne verblijfplaatsen hebben wij natuurlijk voor je gevonden! Alles om het gebied nog intenser te beleven!

Vanuit je (boetiek) hotel, vliegtuigsuite, boomhut, kamer in de kerk of in een echt wijnvat, ga je op pad en kijk je met eigen ogen toe hoe parmantig de parels van Nederland lopen te stralen. Zoek goed, want soms zit er nog eentje verstopt!

 

Highlights
  • Ervaar het dappere verhaal achter de schaatsers van de Elfstedentocht
  • Reis terug naar de oertijd in dromerig Drenthe
  • Aanbid de smalle kanalen van Hollands Venetië
  • Open de Groene Schatkist van Nederland en ga op zoek naar de Big Five
  • Bezoek het grootste zoetwatertijden gebied evenals het grootste stuifzandgebied
  • Herleef de Gouden Eeuw in Noord-Holland evenals het goud van de sprankelende duinen

 

Dagprogramma

Friesland is een heerlijke start van je Nederland rondreis

Dag 1 – 2 Friesland

De vakantie kan niet beter beginnen. Op je gemak rijd je de wondere wereld van rust, ruimte en vele wateren van Friesland tegemoet.

Zodra de thermometer onder de 0 zakt, komt de bevolking direct in beweging, zal de Elfstedentocht eindelijk weer plaatsvinden? Helaas heeft de afgelopen twintig jaar de beruchte kreet; it giet oan niet meer geklonken.

Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer op strenge vorst te wachten om deze tocht vol historie te beleven. Dakraampje open, wind door je haren en het genieten kan beginnen, gewoon per eigen cabrio! Middels een oer-Hollandse fietstocht of per zeilboot is natuurlijk ook mogelijk.  

De route start en eindigt in Klein Amsterdam; Leeuwarden. Vanuit hier voert de reis je dwars door tien andere stadjes, die allen voor de vijftiende eeuw hun stadsrechten ontvingen. Ook al is iedere stad uniek in zijn soort en grootte, hebben ze één ding gemeen; hun charme. Maak een stop in ieder stadje en struin over middeleeuwse straatjes, langs de sfeervolle grachten met karakteristieke bruggetjes, monumentale panden en scala aan musea. Strijk neer op een terras, bestel een glaasje Berenburg en geniet van de langsvarende juweeltjes. Tsjoch!

Tussen de steden door geniet je van uitgestrekte landschappen met her en der terpen waarop kerkjes en boerderijen triomfantelijk hun voeten drooghouden. Klim op een van deze terpen en trakteer je zelf op het fraaie uitzicht over het UNESCO werelderfgoed: de Wadden.

Terwijl je nog een keer de heerlijke Friese buitenlucht inhaleert, tikt de klok helaas door.
Op naar het volgende vakantieadresje.

 

De beroemde Hunebedden in Drenthe zijn beroemd en authentiek

Dag 3 – 4 Drenthe

Tussen purperen heidevelden, veenplassen, uitgestrekte weilanden met glooiende akkers en Oudsaksische hoeves, liggen dromerige dorpjes je op te wachten.
Via een landweggetje met rechte bomenlanen rijd je je nieuwe vakantieadres tegemoet.
Welkom in Drenthe!

Draai de Hunebed Highway (N34) op en rijd achteruit de oertijd in. Vol overgave stort je je in de één van de meest bijzondere schatten die de prehistorische mens heeft achtergelaten; de Hunebedden. Je kunt hier welgeteld 52 van deze meer dan 5000 jaar oude imposante grafheuvels aanschouwen. Onderweg is het oppassen geblazen, voet op de rem om een typisch Drents schouwspel te aanschouwen; een kudde fotogenieke heideschapen steken nog snel voor de neus van je bolide over.

Verder laat je je hier in diverse musea onderdompelen in de geschiedenis achter deze prehistorische erfenissen, het vroegere boerenleven en in de tragische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Er is natuurlijk ook tijd voor ontspanning; binnen enkele minuten bevind je je op safari in één van de mooiste dierentuinen of sta je tussen de ronkende motoren op het TT Circuit.
En met al haar natuurschoon mag Drenthe zich met recht een 5-sterren waardige fietsprovincie prijzen. Gezegend met maar liefst 3 prachtige Nationale Parken liggen kilometers aan prachtige tochten vol rust, ruimte en onbeschrijfbare vergezichten voor je voeten. Enkel een Drentse Hooglander kan de eindeloze stilte verstoren.
Je zult je dus geen enkel moment vervelen, met zoveel schatten zijn je dagen snel gevuld.

 

Giethoorn is een waterrijke onderbreking van je rondreis door Nederland

Dag 5 Giethoorn

Ontdek de parel die fier tussen grote steden zoals China, Sydney en Madrid pronkt op de wereldeditie van Monopoly.

Giethoorn is met haar karakteristieke bruggetjes, waterwegen, prachtige tuinen en boten als vervoersmiddel een lust voor het oog en wordt dan ook niets voor niets Hollands Venetië genoemd. Huur een fluisterbootje en dwaal door het labyrint aan kabbelende meren, doodlopende watersteegjes en smalle grachtjes. De kanalen voeren je tussen alle eilandjes van het schilderachtige dorpje door. Ongegeneerd gluren in de achtertuinen van de buren. Pas alleen op dat een van de moerasbewoners je niet verraadt.

Langs het water tussen de lage grashalmen en wuivende rietpluimen door, prijken karakteristieke boerderijen met rieten daken en nostalgische vervenershuisjes, waar ooit turfstekers van dit gebied woonden. Gevlekte koeien paraderen hier majestueus tussendoor. Alsof ze weten dat dit een enige fotoplaat op levert. Ook de kundigheid van rietsnijders in de eindeloze rietvelden is, vanaf je bootje, een vaak waar te nemen tafereel.

Gooi jezelf in het diepe, meer aan en loop via het houten bruggetje naar het café aan de overkant om plaats te nemen op het achterliggende terras. Met een glimlach van oor tot oor wuif je naar alle mede-kapiteins! Dat is wat Giethoorn met je doet.

Laat je niet afschrikken van de eventuele drukte, zodra je in de achtertuin van Giethoorn beland, is er voldoende vaarruimte voor ieder schuitje.   

De Veluwe is het groene hart van Nederland

Dag 6 – 7 Veluwe

Tijd voor het paradepaardje van Nederland; de Veluwe. Moeder natuur heeft hier flink haar handjes laten wapperen.

De Veluwe, bestaande uit Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom, mag zich met ruim vijfduizend hectare grond met recht één van de grootste, prachtigste en meest diverse natuurparken van Nederland noemen. Ontdek het park op z’n Hollands en spring vanaf je accommodatie op de fiets de groene schatkamer tegemoet. Urenlange fietstochten liggen voor het oprapen om met hartenlust de diverse kleurenpallet aan uitgestrekte bossen vol dennen en eiken, stuwwallen, diverse soorten heide, zandverstuivingen, vennen en beeldschone beken te ontdekken.

Strijk neer op een bankje om in alle stilte eindeloos weg te turen door een prachtig coulissenlandschap, waar aan de zijkant mistige dennen verdwijnen in pimpelpaarse zeeën aan heide. Denk er zelf nog een wit paard bij, en het sprookje is compleet. In plaats van een wit paard kun je ook genoeg nemen met edelherten, wilde zwijnen of een ree. Op deze dieren na, heb je dit prachtige decor vaak helemaal voor je alleen.

Voor cultuursnuivers is een bezoek aan museum Kröller Müller van de ex-grondbezitters met een van de grootste collecties van Gogh evenals het voormalig zomer kroonjuweel(tje) van de koninklijke familie; Paleis het Loo het aanraden waard. Maar ook de mooiste kastelen en paleizen, lieflijke dorpjes en de historische Hanzesteden loeren om de hoek.

Je verblijft net aan de rand van de Veluwe, maar toch ver genoeg om heerlijk in alle rust te kunnen vertoeven. Dat wordt slapen als een roosje.

Duingebieden in noord Brabant

Dag 8 – 9 Noord-Brabant

Waar unieke natuurparken, historische dorpjes, hippe steden, tongstrelende spreekproducten en Brabantse gezelligheid samen komen.

In Noord-Brabant raak je niet uitgekeken. Zoals we al zeiden, de schilders wisten het allang. Zodra je voet zet in Brabant, stap je regelrecht hun kunstwerken in. Volg de sporen van schildermeester Van Gogh en bezoek de diverse bezienswaardigheden die aan hem geweid zijn.

Het Nationale Park de Biesbosch mag als een van de grootste zoetwatergetijdengebied van Europa natuurlijk niet in het trotse lijstje ontbreken. Vele broedvogels, bevers, wilde paarden en de zeearend gingen je al voor en zijn er niet meer weg te slaan. Je verkent het waterrijke gebied op z’n best vanaf het water. Huur een bootje en ontdek op eigen tempo al het moois dat de Biesbosch je te bieden heeft.

De concullega op de lijst zijn de Loonse en Drunense Duinen. Zoals de naam al doet vermoeden één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. In dit droge gebied kan het temperatuurverschil tussen dag en nacht wel rond de 40 graden zijn, waar de flora en fauna dan ook op aangepast is. Nog snel langs de winkels voor een goed gevulde mand, tijd voor een zonnige picknick in de Brabantse Sahara. Worstenbroodjes, Bossche bollen, speciaal bieren, die Brabanders weten wel wat lekker is!

Bewaar alle papiertjes, want wanneer je in het noorden van Brabant bent, mag een bezoek aan de befaamde Holle Bolle Gijs natuurlijk niet ontbreken. Ook een dagtocht door de safari op zoek naar de big 5 staat op het lijstje.

Het historische Enkhuizen in Noord Holland

Dag 10 – 11 Noord-Holland

Het beste voor het laatst bewaren is ons altijd ingefluisterd. Waag een sprong in het diepe en duik in ontelbaar veel Hollands Erfgoed, sommige verscholen tot maar liefst 6 meter onder zeeniveau!

Maar niet voordat je onderweg nog een tussenstop hebt gemaakt bij 19 wonderschone UNESCO poldermolens. Wat een pracht!

De wind voert je verder richting Noord-Holland. Herleef de Gouden Eeuw en vaar langs de kleurrijke pakhuizen en ontdek scala aan musea in Amsterdam, dompel je onder in het zeevaarders verleden van Enkhuizen en maak een familieportret in klederdracht in Volendam. Adoreer de idyllische molens op de Zaanse Schans en bezoek het klompenmuseum, prikkel de zintuigen op de kaasmarkt in Zaandam en sluit af met een terrasje in de haven van het schilderachtige Marken. Hoe toeristisch en cliché het ook is, je kunt enkel zeggen dat je Nederland door en door kent, wanneer je ook deze plekken bezocht hebt.

Door het vertrouwde silhouet van vlakke polderlandschappen, over historische dijken, met aan de zijlijn fiere molens en massale stolpboerderijen laat je de hectiek van de steden achter je. Met de wind in je rug, het water klotsend aan weerszijdes en het rood-witte gevaarte in je gezichtsveld cruise je, heerlijk met open dak, het goud van de oogverblindende Hollandse duinen tegemoet.

Tijd om neer te strijken bij een strandpaviljoen. Met een drankje aan je lippen, rode blosjes op je wangen en je voeten in de branding, mijmer je weg bij het decor waar de ruisende golven van de zee het schuttende zand van de duinen begroeten. Zoals een vakantie in Noord-Holland hoort te zijn.

De Veluwe is een heerlijk fietsgebied

Dag 12 Naar huis

Helaas sla je de laatste pagina om, het boek vol mooie Nederlandse verhalen is afgelopen. 

Na deze reis vol sprankelende natuurgebieden, unieke bouwwerken, prachtige wateren, scala aan UNESCO erfgoed, pittoreske dorpjes vol historische karakteristieken en bruisende steden bedenk je met verfrissende trots, dat het paradijs zich soms echt om de hoek bevindt. Je bent er waarschijnlijk vaak langs heen getoerd of zag het niet eens liggen, maar nu weet je wel beter!

Alle unieke plaatsen, welke je enkel in ons eigen land kan vinden, bewijzen nog maar eens; waar een klein land wel niet groots in kan zijn.

Oost, west, thuis in Holland het best!

Reisschema

Dag 1        Aankomst in Friesland (vanaf Utrecht circa 140 km; bijna 2 uur rijden)

Dag 2        Friesland

Dag 3        Friesland – Drenthe (circa 90 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 4        Drenthe

Dag 5        Drenthe - Giethoorn (circa 25 km; ½ uur rijden)

Dag 6        Giethoorn – Veluwe (circa 110 km; 1,5 uur rijden)

Dag 7        Veluwe

Dag 8        Veluwe – Noord-Brabant (circa 75 km; 1 uur rijden)

Dag 9        Noord-Brabant

Dag 10      Noord-Brabant – Noord-Holland (circa 140 km; ruim 1,5 uur rijden)

Dag 11      Noord-Holland

Dag 12      Naar huis  (circa 80 km naar Utrecht; ruim 1 uur rijden)

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.