Met de auto door dit heerlijke land toeren tijdens deze midden Noorwegen rondreis

De Midden-Noorwegen rondreis

Omschrijving

Maak je op voor een reis en land vol leven en natuurlijke bravoure. In het land van de ongekende natuur en immense fjorden hebben we een afwisselende rondreis uitgezet. Er is ruimte voor cultuur in het zelfbewuste Bergen, energiek Oslo en Art Nouveau Ålesund. Deze gezellige steden zetten zich tezamen met de idyllische dorpen langs de fjorden en valleien in om jou genegen onderkomens en onvergetelijke ervaringen te bezorgen.

Na een tocht aan boord van de Color Line trappen we af met Oslo. Deze wereldse stad heeft een verhaal! Dat vraagt erom gelezen en beleefd te worden. De moderne skyline, het karakteristieke centrum en de Oslofjord staan garant voor een pakkende kennismaking met het Noorse land. Hier hoort natuurlijk een uitgebreide restaurant- en barscene bij.  

Tijd om het land in te trekken! We reizen naar hooggebergtetraktatie Hardangervidda en parkklassieker Hallingskarvet. In Hardangervidda trotseer je de kou, want het is de grootste hoogvlakte van Europa. Je kunt hier helemaal off the grid gaan en wandelen van berghut naar berghut.

We laten geen mogelijkheid onbenut om een prachtige route tussen de bestemmingen door te rijden. Dit keer is het de beurt aan de Scenic Route 7. Bergen ligt aan het einde van de lijn. Een aimabele stad en nieuwe favoriete plek op aarde.

We zijn warmgelopen om ons in het hart van Noorwegen in het fjordengeweld te storten. Eén van de mooiste fjorden van het land is de Nærøyfjord, waarover je een mooie boottocht maakt. Tevens kun je hier één van de beroemdste treinreizen van het land maken.

Van één van de mooiste fjorden, naar de langste én diepste, de Sognefjord. Dit levert spectaculaire kloven en duizelingwekkende kliffen op. Prachtige boerderijen, gezellige dorpjes, mooie wandelingen en wellicht een gletsjertocht completeren deze fjord ervaring.

We hebben fjorden in alle soorten en maten, want we willen ze de aandacht schenken die het verdient. Het is de mooiste fjord, de Geirangerfjord, die een onuitwisbare indruk gaat maken. Met sneeuw bedekt, in nevelen gehuld, saffierblauwe tinten en omarmd door watervallen. Do we need to say more?! Onze favoriete route over 11 haarspeldbochten rijden we ook.

Door een pictureperfect landschap rijden om te eindigen in Art Nouveaustadje Ålesund.
Dankzij de water- en bergrijke omgeving komen jong en oud aan hun trekken door het scala aan activiteiten en culturele- en kunstmusea. Voel je meer voor kunst buiten het museum, dan bieden we een populaire wandeling naar een levend schilderij.

Op naar de slotscène van de reis, de mooiste van de valleien in het oosten. Deze prettige stop is in Lillehammer en de Gudbrandsdalenvallei. Via de prachtige E6 door het groene landschap kom je langs rivieren, idyllische dorpen en boerderijen. Je kunt het heel klein houden door meer te weten te komen over je boerderijonderkomen en hun eerlijke producten, of duik toch de olympische geschiedenis in en roetsj de bobsleebaan af.  

 

Highlights
  • Groen, modern en gastronomisch Oslo
  • De grootste hoogvlakte van Europa Hardangervidda
  • Flaneren over de UNESCO kade van Bergen
  • Een ritje met de Flåmsbana
  • Unieke fjordbeleving aan de Sognefjord
  • Men zegt de mooiste fjord van allemaal: Geirangerfjord
  • 11 haarspelden van Trollstigen
  • Art Nouveau en visgerechten in Ålesund
  • Verblijf in mooie mountainlodges en knusse boerderijen  
  • Én karakteristieke stadshotels

 

Dagprogramma

Je Noorwegen rondreis start met een mooie ferrytocht van Kiel naar Oslo

Dag 1 Ferry Kiel-Oslo

We maken van vandaag een mooie reisdag. Vanaf het Duitse Kiel pakken we een machtig ferryschip naar Noorse bodem. Uiteraard boeken wij je een comfy kamer of suite op de ferry. Het enige waar jij je nog druk over hoeft te maken is om je collega zeelui te verdringen op de boeg. Met de zeewind die als een veertje over je gezicht danst, maken we het in 20 uur tot Oslo. Een mooie tocht en goed voor de eerste mooie panorama´s vanaf zee.

 

Oslo is een bruisende eerste kennismaking met Noorwegen

Dag 2 – 3 Oslo

Oslo is een toonaangevende bestemming om mee af te trappen. De grootste stad van het land heeft een werelds karakter. Dankzij de immigranten cultuur is de stad een levendige en dynamische smeltkroes en dat weerspiegelt zich in uitgebreide keukens, een immer ontwikkelende cultuur en de skyline is altijd aan verandering onderhevig. Barista’s en bartenders staan klaar om indruk op je te maken.

Oslo is een open en moderne stad. Gelegen aan de Oslofjord, grenzend aan de bergen en met bijzonder veel aandacht voor duurzaamheid en groen, is Oslo ongeëvenaard ten opzichte van andere Europese hoofdsteden.

De auto is haast uit het stadsbeeld verbannen, waardoor je serene wandelingen en vlotte fietstochten kunt maken. Deze gaan naar de kade Aker Brygge, door groene parken en natuurlijk de hoofdstraat Karl Johansgate. Aan het einde van deze straat staat het Koninklijk Paleis, waar je de wisseling van de wacht kunt bijwonen. Of strijk er even neer in de paleistuin zoals de inwoners van Oslo ook doen.

Leuk is om naar het eiland Bygdøy in de Oslofjord te gaan. Een mini-cruise (echt mini met 15 minuten) brengt je naar dit strand- en museumeiland. Over musea gesproken, de stad telt er meer dan 50, waardoor er altijd wel één of meerdere in je straatje passen.

 

Geilo is een typisch Noorse plek

Dag 4 Geilo

De rit van Oslo naar Geilo laat nog een hele middag over en die kun je het best besteden met paardrijden, wandelen langs heiden en berghutten, wegkijken over meren en het spotten van wilde rendierkuddes. Geilo zit namelijk ingeklemd tussen maar liefst twee nationale parken.

Geilo is zo´n rasechte Noorse plek waar je een goed dik vest en een muts voor in je koffer stopt. Het oerlandschap van de Hardangervidda staat op het programma. Er zijn twee titels die Hardangervidda toebehoren: het is het grootste Nationaal Park van het land en het bezit de grootste hoogvlakte van Europa. Met laatstgenoemde titel op zak kent dit gebied het hele jaar door een koud alpine klimaat.

We moeten eren wie ere toekomt: even ten noorden vinden we tevens het Hallingskarvet Nationaal Park. Een prachtige wandeling met 2339 trappen is de uitdaging die de berg Hallingskarvet bedwingen heet.

Er zijn in deze omgeving veel activiteiten te ondernemen, zowel voor rustzoekers als adrenalinejunkies. Je kunt ziplinen, raften, vissen, kanoën, klimmen en zelfs op gletsjerexcursie. Kortom, eindeloze mogelijkheden om aan het einde van de dag tevreden in je bedje in een verwenhotel in te doezelen.

De volgende dag neem je de Scenic Route 7, langs valleien en watervallen, op weg naar de kust van Bergen.

 

Veel leven tijdens je rondreis door Noorwegen vind je in Bergen

Dag 5 – 6 Bergen

Bergen is een zelfbewuste en elegante stad aan de westkust van Noorwegen. De Noren zijn een volk die op het eerste gezicht niet veel van zichzelf prijsgeven. Reden te meer om af en toe een extra museum aan te doen. En laat Bergen nu vele musea rijk zijn. Duik in de grootse geschiedenis van deze bewogen voormalig Hanzestad in het Hanzemuseum, het openluchtmuseum Gamle Bergen of het Bryggen museum. Aan dit rijtje kunnen we nog vele kunstmusea toevoegen. Maar eigenlijk ligt kunst hier met de kleurrijke houten huizen en streetart voor het oprapen.

Toverwoorden voor een dagje Bergen zijn wandelen door de oude stad Bryggen, naar de gezellige beroemde kade en over de vismarkt. Het lokale dieet is uiteraard: vis en zeevruchten. We hebben de beste adresjes voor je op een rijtje gezet om hier gastronomisch van te genieten. En er ligt nog meer verleiding op de loer in Bergen. Het is een jonge universiteitsstad, lees: bruisende kroegen.

Als typisch Noorse stad is een natuurbeleving niet ver weg. Prachtige tochten, zowel te voet als per kabelbaan zijn mogelijk naar de omliggende bergen waar menig inwoner zijn huis tegenaan heeft gebouwd.

 

Vanuit Flam kun je in de trein stappen voor een rit langs de mooiste fjorden

Dag 7 – 8 Flåm

Het mooie Flåm is gelegen aan de Aurlandsfjord. Het is een bescheiden dorpje met onbescheiden wonderen der natuur. Dankzij deze pracht komt het geregeld voor dat er meer toeristen zijn dan het aantal rondgrazende geiten en koeien. En die zijn er toch in geruime mate, vooral de geitenkaas uit deze omgeving is wijd en zijd bekend.

De eerste pracht zijn de vertakkingen van de grootste fjord van het land, te weten Aurlandsfjord en Nærøyfjord. En vooral laatstgenoemde wordt geroemd vanwege haar schoonheid. Het wordt gezien als de mooiste, wildste vertakking en als één van de smalste fjorden van het land en dat gaan we met eigen ogen tijdens een cruise bewonderen.

Andere favoriet tijdens je bezoek aan Flåm is om in de trein te stappen naar Myrdal, Flåmsbana zoals de spoorlijn officieel heet. Een zinderende route waarbij je pal langs de bergen rijdt, 20 tunnels meepakt en schitterende watervallen aanschouwt. De trein stopt speciaal voor je foto moment voor de Kjosfossen waterval. Het water stort zich van 93 meter hoogte in grote hoeveelheden op de rotsen.

Omdat het uitzicht op de groene heuvels, bergwanden tot wel 1800 meter en het staalblauwe water nooit verveelt, zorgen wij voor een overnachtingsadres waarbij je geen seconde van dit alles hoeft te missen. Letterlijk en figuurlijk wegdromen tegen het decor van de Nærøyfjord!

 

Leikanger tegen het decor van de Sognefjord

Dag 9 – 10 Leikanger

Na de eerste echte kennismaking met de prachtige fjorden, trekken we verder naar het kunstzinnige dorpje Balestrand. Eén van de gezelligste dorpjes gelegen aan de Sognefjord. Ook Leikanger, omgeven door de bloesem van 80.000 fruitbomen, is een plaatje. De dorpjes sieren de Sognefjord.    

Een aantal aardrijkskundige feitjes: de majestueuze uitstraling dankt de Sognefjord aan de 205 kilometer lengte, 1.308 dieptemeters en hoogtes tot wel 2.000 meter. De langste en diepste fjord van het land staat hiermee op naam van de Sognefjord.

Schitterende wandelmogelijkheden te over in dit gebied met altijd wel smaragdgroene of ijsblauwe tinten die je ogen strelen. Door de schone lucht, langs weelderige bergweiden en idyllische dorpjes. Voor de enthousiaste wandelaar die graag een uitzicht als beloning wil.

Leuk is dat de vele boerderijen in deze omgeving zelfgemaakte producten aanbieden. We hebben een bezoekje voor je gepland aan de leukste én lekkerste.  

Voor de helden is er ook een uitstapje naar de grootste gletsjer Jostedalsbreen mogelijk.

 

De Geirangerfjord is volgens velen de mooiste fjord van Noorwegen

Dag 11 – 12 Geirangerfjord

Ben je op zoek naar een beeld dat voor altijd op je netvlies gebrand staat? Een ideaal Noors plaatje, de -volgens velen en lokalen- mooiste fjord van allemaal. Dan is de Geirangerfjord met haar klassieke S-vorm de naam die je zoekt. Je fjordenbeleving is pas echt compleet na het zien van dit diepblauwe fjord.

Majestueuze bergtoppen met sneeuw bedekt, soms haast verticale bergflanken, wilde en hoge watervallen en groene vegetatie. En het mooiste tijdens deze reis is gratis, want zodra de mist optrekt en de zonnestralen de fjord verwarmen, verschijnt de ene na de andere regenboog.  

Wij tippen een schitterende wandeling naar een plateau alwaar zich een prachtig panorama openbaart die de klim meer dan waard maakt. Wanneer de hoogtemeters je even parten spelen, komt er toch de innerlijke Viking bij je naar boven. Overwinnen is wat telt!  

In deze omgeving hebben we een aantal prachtige watervallen en haar mythes voor je op een rij gezet. Maar ook rijd je hier naar de Trollstigen route, één van Noorwegens mooiste parcoursen. Een route uitgehouwen uit de bergen, met 11 haarspeldbochten, langs dé waterval Stigfossen. Dit keer vult 240 meter knallend water je netvlies. Je komt dichter langs de natuur dan ooit tevoren.

 

De mooiste stad tijdens je rondreis door Noorwegen is Alesund

Dag 13 – 14 Ålesund

We gaan door naar Ålesund, want hier kom je al gauw tijd tekort! Een grote brand heeft de stad in 1904 in de as gelegd, maar misschien is de stad juist wel sterker teruggekomen. De stad is volledig in Art Nouveau stijl herbouwd, evenals jouw overnachtingspareltje anno 1904, hoe kan het ook anders. Met deze architectuur onderscheidt de stad zich van andere Noorse steden. De musea vertellen je er meer over.

De architectuur van Ålesund schittert te midden van prachtige natuur aan één van Noorwegens mooiste kusten. De stad heeft de belangrijkste vissershaven van het land. Niet zo gek dus dat boottochten, fjordcruises, het visserijmuseum, visavonturen en visgerechten tijdens je verblijf op de loer liggen. Ålesund is ons kind van de zee.

Een plek voor actievelingen omdat je kunt kajakken en wandelen. De meest gelopen route is naar de top van de berg Aksla, voor wonderschone vistas over de stad, de kust en de omliggende eilanden.

Het Hjørundfjord heeft veel weg van de spectaculair gevormde Geirangerfjord, qua schoonheid net zo impressive, maar minder druk bezocht! Daarom gaan de locals naar Hjørundfjord! En dat wil je ook!

 

Lillehammer organiseerde de olympische spelen in 1994

Dag 15 Lillehammer

Vanuit Ålesund rijden we via de E6 en de Gudbrandsdalenvallei. In oostelijk Noorwegen zijn valleien kenmerkend en het is dan ook aan te bevelen dit gezicht van Noorwegen te leren kennen. De Gudbrandsdalenvallei wordt de koning der valleien genoemd. Voor je laatste dagen op Noorse bodem pakken we het niet onbescheiden aan.

De E6 en de Gudbrandsdalenvallei kenmerken zich door oude bergboerderijen, lokale producenten en knusse dorpen zoals Ringbu. Anderzijds zie je plots moderne kunst in het landschap verschijnen. Niet ontoevallig dat we afsluiten met een contrast, Noorwegen is er vol mee. Uiteraard hebben we een overnachting in een knusse boerderij voor je in gedachten.

Vlakbij ligt Lillehammer. Ons hart maakt altijd een sprongetje als een relatief onbekende stad, een schot in de roos blijkt te zijn. Lillehammer was organisator van de olympische spelen 1994 en kan sindsdien op veel aandacht rekenen. Je kunt in de olympische bobsleebaan een afvaart maken.  

Wat absoluut niet mag ontbreken in de misschien toch wel korte tijd die je hier bent is het openluchtmuseum. Openluchtmusea zorgen er altijd voor dat zowel jong en oud zich niet hoeven te vervelen.

 

En met de grote ferry van Color Line weer terug richting huis

Dag 16 – 17 Kiel

Vandaag staat je een bonusdag op het water te wachten om deze reis in stijl af te sluiten. Vanuit Lillehammer rijd je de hoofdstad weer tegemoet voor de afvaart met de ferry naar Kiel.

Je eet een hapje, tuurt eens door de patrijspoorten, slaapt als een roosje en beleeft je kersverse droomvakantie nog eens opnieuw. Maar ook je geluk beproeven in het casino, de laatste souvenirs op de kop tikken, een show bijwonen of een duik in het zwembad nemen, ook dat is de Color Line. Een volledig en gezellig dorp op het water. Tevreden rijden we de laatste kilometers huiswaarts.  

Tijdens deze rondreis midden Noorwegen ga je de mooiste plekjes bezoeken

Afsluiting

Een route langs de sprekende toeristische hoogtepunten van het land. Een reis langs het ongetemde berggebied, via de ongenaakbare toppen van de nationale pracht: de fjorden. De grootste fjord, de smalste fjord en vooral de mooiste fjorden komen aan je voorbij. Ze maken er een prachtig schouwspel van dankzij watervallen, bloemen en regenbogen! Moeder Natuur heeft zich in deze reis weer overtroffen. Om nog maar te zwijgen van de ontstellende routes tussen de bestemmingen door.

Niet dat fjorden gaan vervelen, maar omdat er nog méér is in de Noorderlanden, komen we ook voor een leuke cityvibe naar Noorwegen en wel naar Oslo, Bergen en onbekend-niet-onbemind Ålesund. En alhoewel de menselijke invloed klein is in een groot en dunbevolkt land als Noorwegen, genieten we volop van deze bruisende en bijzondere exemplaren, waar oude huizen, kleurrijke kades en boeiende musea de dienst uitmaken.

De Noren zorgen ondertussen wel voor je: een warme chocolademelk bij de open haard in de herfst of een lokaal gebrouwen biertje onder de sterrenhemel in de zomer. Jij en de Noren maken er twee feestweken van!

We staan graag voor je klaar om deze reis tot in detail passend te maken, gebaseerd op jouw voorkeuren en wensen. Neem contact met ons op voor jouw persoonlijke reisplan!

 

Reisschema

Dag 1           Aankomst in Kiel (Duitsland) (vanaf Utrecht 530 km; 5,5 uur rijden)

Dag 2           Kiel – Oslo (ferry overtocht van circa 20 uur)

Dag 3           Oslo

Dag 4           Oslo – Geilo (220 km; circa 3 uur rijden)

Dag 5           Geilo – Bergen (250 km; bijna 3,5 uur rijden)

Dag 6           Bergen

Dag 7           Bergen – Flam  (175 km; 2,5 uur rijden)

Dag 8           Flåm

Dag 9           Flåm – Leikanger (95 km; 2 uur rijden)

Dag 10         Leikanger

Dag 11         Leikanger - Geirangerfjord (235 km; 5 uur rijden)

Dag 12         Geirangerfjord

Dag 13         Geirangerfjord – Ålesund (110 km; 2,5 uur rijden)

Dag 14         Ålesund

Dag 15         Ålesund – Lillehammer (365 km; 5 uur rijden)

Dag 16         Lillehammer - Kiel (185 km naar Oslo; 2 uur rijden, ferry overtocht van 20 uur)

Dag 17         Kiel - Naar huis (550 km naar Utrecht; circa 5 uur rijden)
 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.