Leer het pure Zweden kennen tijdens deze zuid Zweden rondreis

De Heja Sverige Rondreis

Omschrijving

Van zuid naar oost en west, verken veelzijdig Zweden op haar best! Een meanderende weg van de oostelijke naar de westelijke magische scherenkust, langs bruisende steden, historische stadjes, charmante kastelen, betoverende natuurparken en kraakheldere meren, laat je het onderste deel van Zweden in haar volste breedte verkennen. Eens in de tijd maken aan weerszijden van de weg de hoge bomen ruimte voor een typerend rood houten huisje. Geen zorgen dat er wellicht één van de prachtige meren langs je voorbij zoeft, want iedere automobilist lijkt zich hier netjes aan de maximale snelheid te houden en van file nog nooit gehoord lijkt te hebben. Dus alle tijd en ruimte om rustig om je heen te loeren!

Na je eerste Zweedse kennismaking in Malmö overheersen de nieuwsgierige kriebels naar meer, en geef je onbewust toch wat meer gas naar de volgende bestemming. Ho, toch een voet op de rem. Langs grillige rotspartijen duikt plots een parelwit strand langs een azuurblauwe kustlijn op. Na wat ‘cultuur geproefd’, zeg gerust een verse haring verorberd, te hebben in een schilderachtig vissersdorpje, staat het glooiende binnenland je vriendelijk op te wachten. Tussen de goudgele korenvelden doemen als duveltjes, wij noemen het liever engeltjes, uit een trucendoos her en der rood/gele houten boerderijwinkels op die je laten verleiden om de culinaire Zweedse voorraadkast te openen. In havenstad Karlskrona bemachtig je een plekje op de steiger, en duik je, onder het genot van de goed gevulde mand vol kaasjes, zelf geplukte appels en zelfs wijnen, in de maritieme trots van Zweden.

De boten worden snel weer verruild voor je bolide, want er ligt nog een hoop moois voor de boeg. Oneindige sprookjesbossen en spiegelgladde meren worden verruild voor eindeloze vlakte. Enkel een paar markante silhouetten van houten molens en vuurtorens rijzen aan de horizon. Na een wandeling over het schiereiland Öland, moet je het unieke landschap even op je in laten werken. Zoals een eiland betaamd, kan dit natuurlijk niet beter dan vanaf je handdoekje op het poeder witte zandstrand.

Na een paar heerlijke eilanddagen, draai je gerust het binnenland weer in, wetend dat je enkele dagen later de magische scherenkust weer in je armen kunt sluiten. Een sprookjesachtige dag vol majestueuze kastelen en forten staat op de planning om vervolgens een stapje terug in de tijd (en tempo) te zetten in het knusse Linköping. Van het nog onbekende Linköping springen we het befaamde Götakanaal over en zetten we een vertrouwde droge voet aan wal in het fameuze Venetië van Scandinavië: Stockholm. Al eiland-hoppend (hoe bijzonder is dat in een stad!) ontdek je dat natuur, (koffie)cultuur, design en historie hier hand in hand gaan.

Musea maakt ruimte voor dichtbegroeide bossen, bruggen voor hogere heuvels, kanalen voor duizenden meren en riviertjes en mensen voor elanden. Van de meest bezochte stad, reizen we naar één van de meest dunbevolkte landschappen van Zweden: Värmland. In deze ongerepte wildernis liggen oneindige actieve avonturen voor het oprapen.

Uiteindelijk lonkt de zilte zeelucht je opnieuw om de reis langs de westelijke (scheren)kust af te sluiten. Duizenden eilandjes met pittoreske gekleurde haventjes liggen als zoet snoepgoed verstrooid langs de kustlijn. Vanaf de hoge rotsformaties genietend van de zonsondergang die de gekleurde haventjes een nog magischer effect geven, besef je dat je toch je hart opnieuw hebt kunnen verliezen. Heja Sverige!

Kruip in de huid van de Zweden en verblijf in een ouderwetse stuga, de typische rode houten huisjes, vanaf waar je zo de ongerepte natuur inwandelt.  Voor iets meer comfort worden de houten huisjes afgewisseld met bijzondere hotels, waar de Zweedse sfeer nog steeds tastbaar aanwezig is.

 

 

Highlights
  • Poederwitte stranden en grillige rotspartijen van Skåne
  • Het UNESCO Stora Alvaret van schiereiland Öland
  • Oneindige eilandjes verstrooid langs de magische scherenkusten
  • Struinen door het pittoreske Gamla Stan van Stockholm
  • Relaxen langs het allergrootste meer van Zweden
  • Ultieme outdoor activiteiten in ongerept Värmland
  • Design, musea en gastronomie in bruisend Malmö, Stockholm en Göteborg

 

Dagprogramma

Een stop onderweg naar Zweden in het Duitse Flensburg, een stad met een rijk zeevaart verleden

Dag 1 Onderweg

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor Zweden.
In dit programma zijn we uitgegaan van de autoroute via Denemarken. Aangezien de reisafstand naar Malmö al snel 940 km en 9,5 uur bedraagt, lassen we een aangename tussenstop vol Duitse gemütlichkeit in Flensburg in.

De eerste vakantiedag starten we met oude steegjes, een bruisende haven en een prachtig fjord.
In de 18e eeuw zorgde de drankhandel met de Caribbean voor het brood op de plank in Flensburg.
Het zeevarende verleden zorgde altijd al voor veel gezelligheid in de straten van de oude stad en dat is niet verloren gegaan. Tezamen met het fijne overnachtingsadresje zijn alle ingrediënten aanwezig om de eerste reisdag relaxt en gezellig af te sluiten.

De volgende dag weten we toch vol nieuwsgierigheid het gas weer in trappen, de grens met Denemarken te passeren en over diverse bruggen de laatste kilometers naar Malmö af te leggen.

 

In het ruim opgezette Malmö start je rondreis Zuid Zweden

Dag 2 Malmö

Een trotse zucht slaak je wanneer je de Öresondbrug, van de Netflix serie ‘The Bridge’, ziet opdoemen. Wetend dat jeover 16 kilometer arriveert in het compacte bruisende Malmö. De perfecte gelegenheid om wat uit te rusten en van de onvervalste Zweedse cultuur te proeven; tijd voor een fika. De letterlijke vertaling; koffiedrinken. Voor de Zweden is het echter veel meer dan dat. Het is echt tijd vrijmaken voor elkaar onder het genot van een kopje koffie en een kanelbulle (kaneelbroodje).  

Je energielevel is weer flink op peil om de stad te ontdekken. Het bezoek is kort, maar voldoende om een goede indruk te krijgen. Dwalend langs de historische kleurrijke gebouwen zijn het de etalages van designwinkels, antiek- en speciaalzaken en conceptstores die je laten vergapen. Om de hoek vind je een sfeervol met bloemen versierd pleintje. Tijd voor een borrel op één van de gezellige terrasjes, terwijl je maar niet uitgekeken raakt op alle hoge wit-, geel- en blauwgekleurde vakwerkhuizen rondom de marktplaats. De dag is niet voorbij voordat je ook nog het imposante stadhuis, de indrukwekkende St. Petrikerk en het eeuwenoude Malmöhus Slott bezocht hebt. Wie spot als eerst de Hollandse invloeden op het kasteel? Loop vervolgens langs de trendy haven waar je het opvallendste bouwwerk van Malmö bewondert; een 190 meter hoge gedraaide wolkenkrabber.

Vanaf je accommodatie, bekijk je vanaf ongekende hoogte nog een keer de fenomenale skyline, voordat je je comfortabele bed in stapt. Snel richting dromenland, want vooral de omgeving is er prachtig, welke je morgen met frisse energie gaat ontdekken.
 

Karlskrona ligt op maar liefst 33 eilanden

Dag 3 Karlskrona

De eerste officiële reisdag in Zweden en direct eentje van de bovenste plank. Tussen de felgele koolzaadvelden en de schitterende kuststroken met eindeloze spierwitte stranden, hoge kliffen en ruige rotsen, ligt een wereld aan prachtige pitstoppen op je te wachten. Van sfeervolle vissersdorpjes en charmante kastelen tot aan één van de grootste bewaarde Viking schatten, de appelhoofdstad en tiental prachtige nationale parken. Een reis dat voor je gevoel nog uren mag duren, maar de witte wapperende zeilen verschijnen langzamerhand aan de horizon. Verbluft, maar voldaan eindig je bij je overnachtingsadres in Karlskrona.  

Alle hens aan dek, want Karlskrona, gelegen op maar liefst 33 eilanden, is gesticht als basis voor de Zweedse marine. De goed bewaarde historische zeehaven en de scheepswerf zijn geprezen met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoe kun je dit stukje rijke maritieme historie beter ervaren dan per boot.

Na een boottocht struin je de historische stad in en maak je kennis met het beeld van de geroemde oprichter van de stad. Bezoek ook de twee, voor Zweedse begrippen unieke, barokke kerken en sla zeker het fort en de grootste houten kerk van Zweden niet over! Na wat rondgeneusd te hebben door de brede straten met haar oude gekleurde vissershuisjes, neem je plaats in één van de restaurants. Tijdens het verorberen van de verse vangst van die dag, geniet je van de zonsondergang die zo magisch weerkaatst in de zee. Wat een dag!

 

Kalmar staat bekend om haar houten molens

Dag 4 – 5 Kalmar / eiland Öland

Vandaag zet je koers richting Kalmar. Eén van de oudste steden waar de rijke historie nog zichtbaar geademd wordt. Met name door het best bewaarde renaissance kasteel, die met grote grandeur nog steeds de wacht houdt over de charmante stad.

Kalmar is ook dé hemelse poort naar het schiereiland Öland. Letterlijk vertaald: eilandland, maar door ons liever de Parel van de Baltische Zee genoemd.

Zodra je bij je fijne overnachtingsadres arriveert, weet je dat je puur gaat genieten. Kilometerslange zonovergoten zandstranden liggen voor je voeten.

Het eiland heeft echter nog zoveel meer in haar mars. Zet je navigatiesysteem uit, blik op oneindige vergezichten en verdwaal in het fraaie diverse landschap. Toerend over het vlakke landschap razen nieuwsgierige koeien, schapen en markante zwarte houten molens, welke herinneren aan de tijd dat elke boer hier zijn eigen molen had om graan te maken, aan je voorbij. Ook de vele imposante Vikinggraven duizelen je voor de ogen. In het zuiden ontdek je waarom Öland op de UNESCO-werelderfgoedlijst vermeld staat. Wandelend over het unieke kalkstenen gevlakte ‘Stora Alvaret’ waan je je in een mysterieus en wat desolaat uitgestrekt steppelandschap. De tientallen zeldzame orchideeën zorgen voor wat fleurige kleuren op je netvlies.

In de avond zorg je dat je een plekje op de eerste rang van het strand bemachtigt. Met de geur en smaak van de barbecue en met je geliefde aan je zij, is het puur genieten tot de laatste sluiers avondrood vervaagd zijn.

Geen wonder dat de Zweedse koninklijke familie en vele bijzondere vogels Öland nog steeds verkiezen als hun favoriete vakantieoord.

 

 

Linköping is een knusse studentenstad

Dag 6 Linköping

De kustlijn verdwijnt gelukkig nog niet van het netvlies. Middels de unieke scherenkust met talloze rotseilandjes, sommige niet groter dan een postzegel, en diep landinwaarts lopende baaien, vervolg je de reis naar de knusse studentenstad Linköping. Een nog onbekende stad die staat te trappelen om uit haar schulp te kruipen.

Verdwalen doe je in deze middelgrote stad niet, want hoe dan ook, de metershoge kathedraal torent hoog boven het centrum uit en wijst je altijd de weg terug naar het stadshart. Kuier dus gerust richting de oude wijk en neem een stap terug in de tijd. Bewonder de houten huizen met prachtige tuinen en geplaveide straatjes en ontdek hoe de inwoners van Linköping door de jaren heen leefden. Het kan je wel gebeuren dat je tijdens het gluren door de ramen vriendelijk op de schouders wordt getikt, maak kennis met je buurman. Enkele huizen worden nog daadwerkelijk bewoond én dat geluk heb jij vanavond ook! Want vanavond overnacht je midden in het real life openluchtmuseum van Gamla Linköping!

Zoals je van een studentenstad mag verwachten zijn er gezellige barretjes en restaurants in overvloed. En zoals Zweden kenmerkt, combineer je ook deze fijne stedentrip gemakkelijk met een frisse neus in de natuur. Likkend aan een verfrissend ijsje, bekijk je vanaf de waterkant hoe boten zich spectaculair door de hoogteverschillen van de sluizen van het Götakanaal weten te manoeuvreren. Gekscherend wordt dit ook wel de ultieme relatietest voor zeevaarders koppels genoemd.

Bezoek ook de levendige zusterstad Norrköping, waar opgeknapte hoge fabriekspanden de sfeer bepalen en knipogen naar het verleden als industriële stad.

Stockholm, ook wel het Venetië van Scandinavië genoemd

Dag 7 – 9 Stockholm

Tijd om slootje te springen naar het Venetië van Scandinavië. Gelegen op 14 eilanden met elk hun eigen karakter, verbonden door 57 boogbruggen, heeft Stockholm die met Venetië vergelijkbare romantische ambiance.

De hoofdstad van Zweden en toch lijken haast en drukte hier niet in het woordenboek voor te komen. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, druppelen de terrasjes vol met levensgenieters. Dus doe het zoals de locals doen; schakel een tandje terug, bestel een drankje en wat Köttbullar (Zweedse gehaktballetjes) en aanschouw het decor van passerende bewoners die wel uit een modeblad gewandeld lijken te zijn en mannen die parmantig achter de kinderwagen aan hobbelen.

Niet alleen de mensen zijn hier modebewust, ook de schone straten en voornamelijk de oude stad Gamla Stan behoren tot dit lijstje. Struin door haar met kinderkopjes voerende Middeleeuws labyrint en laat je verleiden de winkels in te stappen. Zie je een ansichtkaart van gele, oranje, rode en groengekleurde met tegenovergesteld gekleurde gevels, dan kun je er vergif opnemen dat dit het Stororget plein is. Vooral tijdens het golden hour hangt er een magisch en fotogeniek effect, zo’n eentje om in te lijsten! Vergeet niet de wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis te bekijken, een bijzonder spektakel.

Voor (vintage)boetiekjes, designwinkels, galerieën en bovenal tientallen koffietentjes en hippe lunchrooms, steek je de brug over naar de creatieve wijk Södermalm. Ook in de avonduren, worden hier de culinaire geneugten door het uitgebreide gastronomische aanbod uitermate te vrede gesteld.

Vanaf de brug geniet je van een fraai uitzicht op het groenste eiland Djürgarden. The place to be voor natuur- en musea liefhebbers. Maak een ommetje, duik in de geschiedenis van een bijzonder scheepswrak en voor alle fans van ABBA (wie is dat nou niet?) is een bezoek aan het museum een must!

 

 

 

Värmland, het wilde en waterrijke deel van Zweden

Dag 10 – 11 Värmland

We laten de hoofdstad achter ons en duiken de wildernis van Värmland in. Met meer dan driekwart van het ongerepte heuvellandschap gevuld met dichtbegroeide bossen en tienduizenden meren en rivieren, staat je verblijf hier in het teken van outdoor avontuur. Alleen de rit ernaartoe is al een avontuur op zich, vol spanning rijd je met de kustlijn nog hijgend in je nek, over slingerende wegen door kleine dorpjes en weelderige bossen elke keer gevoelsmatig ‘the middle of nowhere’ tegemoet.

Hier beleef je de Zweedse natuur in al haar facetten. Je dagen zijn dan ook snel gevuld. De dichtbegroeide bossen nodigen niet alleen uit om te wandelen en te mountainbiken, maar ook de kano- en vlottochten op de kalme rivieren en kraakheldere meren zijn buitengewoon. Met een dosis geluk staar je plots in de donkere ogen van de fluweelzachte en imponerende koning van het woud: een witte eland. Een bijzonder knijp me momentje!

En met zoveel water is een verfrissende duik en een visvangst waar je u tegen zegt, nooit ver weg. Om na alle natuur en stilte wat reuring op te zoeken, liggen stadjes als Sunne, Arvika en Karlstad om de hoek. Klop ook even aan bij het geboortehuis van de auteur van de verhalen van Nils Holgersson.

Een actieve dag, verdient natuurlijk de nodige rust. Vanuit je verblijf in een typische Herrgård (verbouwde Zweedse boerderij) loop je rechtstreeks de natuur in. Klap je stoeltje uit, schenk de glazen vol, marshmallows boven het zelfgestookte kampvuur en blik op de magische zonsondergang; klaar om onevenaarbaar te genieten!

 

Fjällbacka is een charmant Zweeds kustplaatsje

Dag 12 – 13 Fjällbacka

De Boshulän-archipel met meer dan 8.000 bewoonde en onbewoonde eilandjes bezaaid over de kustlijn, zullen je niet onberoerd achterlaten. Kleurrijke dorpen met schilderachtige havens doemen te midden van een decor aan granieten rotspartijen en azuurblauwe wateren op.

Blikvanger en eindbestemming van vandaag: Fjällbacka is wellicht het meest bekend uit de misdaadboeken van auteur Camilla Läckberg. Treed in haar voetsporen, wandel langs de scènes en herbeleef de spannende verhalen. Ontdek dat het stadje in werkelijkheid een stuk lieflijker aandoet dan beschreven in de verhalen.

Mocht je niet bekend zijn met de boeken, niet getreurd! Bovenal is Fjällbacka een charmant populair kustplaatsje en leent zich uitstekend om ook ‘gewoon’ te relaxen. Kijk de kunst af bij de locals: neem de prachtige plek in je op, zonder dat je er verder iets hoeft of moet. Flaneer enkel langs de bruisende haven, pik een terrasje, aanschouw de dobberende zeilbootjes, laat je op een kano meevoeren over de kalme wateren of sloof je (niet al te veel) uit voor een perfect kiekje van de opeengepakte kleurrijke houten huisjes onder de schaduw van de imposante berg Vetteberget.

Voor de laatste avond klim je met frisse tegenzin de berg op, waar je geen spijt van gaat krijgen. Een magnifiek panoramazicht over Fjällbacka en de rest van de archipel staat je als beloning op te wachten. Spreid je kleed over de warmgloeiende rots, haal een bakje verse oesters tevoorschijn en geniet van het strijdtoneel waar de zon stilletjes de aanbiddende kus van de zee aanvaardt. Een spectaculaire afsluiting van deze wonderbaarlijk mooie reis!

 

Onderweg naar huis na je rondreis Zuid Zweden in Gothenburg

Dag 14 – 15 Afsluiting

Na het letterlijk en figuurlijk spetterende verblijf bij Fjällbacka, zit deze veelzijdige reis er helaas op. Door sprookjesachtige bossen, langs kraakheldere meren, op de parelwitte stranden, in de kleurrijke vissersstadjes en bruisende steden heb je je volledig ondergedompeld in de Zweedse cultuur en natuur. De levens genietende cultuur van Zweden, welke hand in hand gaat met de prachtige natuur, heeft je zeker een les geleerd om mee naar huis te nemen: leef via de balancerende Zweedse lagom regel, wat vertaald kan worden als voldoende, precies goed zo, niet meer en niet minder.

Om de reisafstand naar huis opnieuw te overbruggen, plannen we nogmaals een gezellig reis afzakkertje in bij Flensburg.

Vergeet niet onderweg nog even te stoppen in de stad Gothenburg. Struin door de compacte stad langs de prachtige hoge historische gebouwen, de Hollands beïnvloedde grachten en bezoek het Volvo museum. Aan terrasjes, picknick plekken en internationale restaurants geen gebrek.

De grillige rotsformaties, kleurrijke haventjes en de mooiste stranden van de magische scherenkust komen je nog even uitzwaaien. Een lichte verlatingsangst overvalt. Dus stap nog snel een laatste koffiebarretje in voor een onvervalste fika en haal je je reispartner over om eindelijk die lang uitgestelde stop bij een van de vele Loppis aan de kant van de weg te maken. Struinend door de kringloop spot je wellicht nog een leuk souvenir voor thuis! Bepakt en bezakt naar huis en dat geldt ook voor de vele prachtige herinneringen aan deze reis!  

Reisschema

Dag 1          Utrecht – Flensburg (600 km; 6 uur rijden)

Dag 2           Flensburg – Malmö (355 km; 4 uur rijden)

Dag 3           Malmö- Karlskrona (200 km; 2,5 uur rijden)

Dag 4           Karlskrona – Öland (145 km: 2 uur rijden)

Dag 5           Öland

Dag 6           Öland – Linköping (250 km; 3,5 uur rijden)

Dag 7           Linköping - Stockholm (200 km; 2,5 uur rijden)

Dag 8           Stockholm

Dag 9           Stockholm

Dag 10         Stockholm – Värmland (380 km; 4,5 uur rijden)

Dag 11         Värmland

Dag 12         Värmland – Fjällbacka (205 km; 3 uur rijden)

Dag 13         Fjällbacka

Dag 14         Fjällbacka – Flensburg (750 km; 8 uur rijden)

Dag 15         Flensburg - Utrecht (600 km; 6 uur rijden)
 

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.