Zweden is een paradijs voor een familie rondreis

Familieparadijs Zweden Rondreis

Omschrijving

In het land van uitgestrekte bossen, lichtglooiende heuvels, eindeloos veel eilandjes langs een grillige kust en duizenden spiegelgladde meren, zitten ontelbare natuurlijke attractieparken en speelplaatsen voor het gehele gezin verstopt. We hebben het natuurlijk over ongerept Zweden, een land dat jong en oud zal betoveren.

Na een lange reis, beloont Zweden je graag met een aantal welverdiende relaxte dagen. De handdoeken vinden gretig hun aftrek op de parelwitte stranden, verspreid over de gehele kustlijn van Skåne. Je gaat hier niet enkel een stapje terug in tempo, maar je wordt er zelfs volledig terug gekatapulteerd in de tijd. Tal van historische erfenissen zoals geheimzinnige Vikinggraven, stoere forten en idyllische kastelen staan parmantig op je te wachten. Terwijl de kinderen zich gierend in een koninklijk gewaad hijsen, steken ze ook wat op van de geschiedenis. Win win situatie!
De reis zet je voort naar de regio Småland, waar tal van kinderdromen vervuld zullen raken. Van het glinsterende hart van het Kristallen Koninkrijk waar je je over het adembenemende lokale ambacht van prachtige glaskunstvoorwerpen buigt, zet je het snoepreisje voort naar de bakermat van de rood-witte zuurstokken. Loopt het water je al in de mond? Dan smelt je al helemaal weg bij de zoet gekleurde huisjes van het dorp Gränna.
Snel weer door, want je favoriete (jeugd)helden als Pippi Langkous, Nils Holgersson en Ronja de Roversdochter staan met smart op je te wachten in Vimmersby.
Na alle handtekeningen verzameld te hebben, zet je koers richting wereldstad Stockholm. De interactieve en educatieve familiemusea zijn niet op een hand te tellen. Al hoewel het slenteren door de pittoreske steegjes met kleurrijke huisjes en historische bezienswaardigheden en vanaf een terrasje het opsnuiven van de ingetogen levens genietende (koffie)cultuur al een museum op zich is. Om van de vele kleding- en interieurwinkels nog maar te zwijgen.

En met ontelbare uitgestrekte groene bossen en duizenden blauwe meren, is de nodige ontspanning nooit ver weg. Elke dag duik je bewust of onbewust ter land, ter zee of vanuit de lucht de ongerepte natuur in. Na een museumbezoek een verfrissende duik in het kraakheldere meer en een kajaktocht langs de duizenden eilandjes van de scherenkust van Stockholm mag ook niet overgeslagen worden! Ook uren wandelen door het sprookjesachtige oerbos behoort tot de vele mogelijkheden. Onderweg plukken de kinderen vrolijk wat typische rode vossenbessen, welke je oppeuzelt boven op de berg op een van de imposante stenen, nagelaten uit de ijstijd. Kijkend over het glooiende landschap, mijmerend over het leven en intens genieten van dit intieme alleen-op-de-wereld familiemoment.

Liever iets meer actie? Dan ben je in je nopjes in Värmland. Hier maken de oneindige keus aan outdoor avonturen door dichtbegroeide bossen, langs stromende riviertjes en op de duizenden kraakheldere meren de dienst uit! Heb je ooit onder de sterrenhemel op je eigen gebouwde vlot geslapen? Na deze vakantie kan dit van de bucketlist afgestreept worden! Jaren later zal dit nog steevast het onderwerp aan de eettafel zijn.
Als klapstuk sluiten we de reis af, zoals we ook zijn begonnen; relaxt bij het grootste meer van Zweden: Vänermeer.

Wat je ook maar wenst; een actieve, culturele of relaxte familiedag, in Zweden zit je altijd goed!
Als kers op de taart worden de dagen afgesloten met het roosteren van marshmallows boven een eigen gestookt kampvuurtje te midden van de ongerepte natuur. Het uitzicht over het kraakheldere meer waar de omliggende bomen betoverend in weerkaatsen en de laatste sluiers avondrood zo magisch in spiegelen, dit verveelt echt nooit!

 

Highlights
  • Relax op parelwitte stranden aan de kust en bij de kraakheldere meren
  • Ontmoet je Zweedse helden; Pippi Langkous, Nils Holgersson, ABBA enzovoort
  • Maak je eigen glassouvenir
  • Peddel met je eigengebouwde vlot over de kalme Klarälven rivier
  • Eilandhoppen in het Venetië van Scandinavië
  • Spot de imposante fluwelen Koning van het Woud
  • Marshmallows roosteren boven een zelfgestookt kampvuurtje tijdens een lange zomeravond

 

Dagprogramma

De lange Öresund brug verbindt Denemarken met Zweden

Dag 1 Onderweg

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor Zweden.
In dit programma zijn we uitgegaan van de autoroute via Denemarken. Aangezien de reisafstand naar Trelleborg al snel 950 km en 11 uur bedraagt, lassen we een aangename tussenstop vol Duitse Gemütlichkeit in Flensburg in.

De eerste vakantiedag starten we met oude steegjes, een bruisende haven en een prachtig fjord.
In de 18e eeuw zorgde de drank handel met de Caribbean voor het brood op de plank in Flensburg.
Het zeevarende verleden zorgde altijd al voor veel gezelligheid in de straten van de oude stad en dat is niet verloren gegaan. Tezamen met het fijne overnachtingsadresje zijn alle ingrediënten aanwezig om de eerste reisdag relaxt en gezellig af te sluiten.

De volgende dag weten we toch vol nieuwsgierigheid het gas in trappen, de grens met Denemarken te passeren en over diverse bruggen de laatste kilometers naar Malmö af te leggen
Met de nieuwsgierige neusjes tegen de autoruit gedrukt, rijd je vanaf Kopenhagen over de Öresond brug, bekend van de Netflix serie ‘The Bridge’, naar de poort van Zweden. Stap snel even uit in Malmö voor jullie eerste kennismaking met Zweden, onder het genot van een onvervalste Zweedse fika, om vervolgens weer door te reizen naar Trelleborg.  

Mocht je een iets relaxtere reisdag wensen? Dan is het mogelijk om zo’n 6 uurtjes het gas in te trappen richting Rostock (Duitsland). Vanaf hier kun je het gas loslaten en reis je relaxt met de veerboot richting Trelleborg. De vakantie is begonnen! De vaartijd is eveneens ongeveer 6 uur.
Deze optie scheelt je een reisdag.

 

Vlakbij Trelleborg kun je zelfs naar prachtige stranden

Dag 2 – 4 Trelleborg

Begin van de reis en je stapt direct een aantal eeuwen terug de tijdmachine in. In de middeleeuwse stad Trelleborg waan je je in de tijd van de Vikingen, omringd door de laatst behouden Zweedse ringvalvesting. Net zoals Zweden is Trelleborg echter een stad van tegenstellingen. De stad vol Viking-geschiedenis is namelijk opgeklommen tot tweede belangrijkste zeehaven van Zweden. In de historische gebouwen kun je nu terecht om wat te shoppen en voor een zoet kaneelbroodje in één van de koffietentjes! Loop ook langs de haven en maak kennis met ferry’s als de Peter Pan en Nils Holgersson.

Drop snel je koffers in het hotel, want het is de omgeving die om je aandacht schreeuwt. Met het hoogste aantal zonuren, eindeloze witte stranden en gastronomie van de bovenste plank, worden de eerste vakantiedagen in de zuidelijke regio Skåne met open armen ontvangen!

Smelt weg op het asfalt van de oogstrelende kust weg 9, waar het azuurblauwe water niet van je rechterschouder zal afwijken. Stop bij de oude vuurtoren bij het meest zuidelijke ‘smokkelaars’ punt van Zweden en trakteer je ogen met een panoramisch uitzicht over de bruisende golven. Ga op onderzoek uit bij de mysterieus gesitueerde stenen van een van de grootste Vikingmonumenten, flaneer door het befaamde stadje Ystad, spreid je handdoek op één van de vele zandstranden en ga op hoffelijk bezoek bij imposante kastelen. Zo zouden we je nog veel meer stops om de oren kunnen slingeren, maar die houden we graag nog als verrassing!
Op de terugweg pak je het lichtglooiende binnenland mee. Uitgestrekte goudgele korenvelden nodigen uit om de culinaire graanschuur te openen. Triomfantelijk vullen de kinderen bij diverse boerderijwinkels hun mandjes met zelf geplukte appels, aardbeien, verse vis en diverse kazen. Dat wordt smullen!

 

Kosta staat bekend om het glasblazen

Dag 5 Kosta

Na een aantal relaxte dagen, is het tijd om Zweden zoals uit de boekjes te gaan verkennen. Op weg naar je overnachtingsadres in Kosta ontdek je het Zweedse kleurenpallet waar oneindige ruimte gevuld wordt met sprookjesachtige diepgroene bossen, kraakheldere meren zo blauw als op de Zweedse vlag, enkele typerende rood of geel gekleurde houten huisjes en frisgroene weiden.
In het kleine dorpje Kosta zoek je tevergeefs naar een hip koffietentje. Onderweg halen wegwijzerbordjes naar glasriket je over van de doorgaande weg af te wijken. De bordjes brengen je naar houten schuurtjes waar je je over het sinds de 17de eeuw knap staaltje vakmanschap van prachtig geproduceerde lokale glasvoorwerpen buigt. Te midden van de dichtbegroeide bossen, bevind je je namelijk in het Koninkrijk der Kristallen. In de oudste befaamde glasblazerij van Kosta wordt het proces van de glasblaaskunst je kristalhelder. Van smelten tot glasblazen en van snijden tot schilderen, alles komt voorbij. Zie de ogen van de kids eens glinsteren!
Als afsluiter van de dag liggen de avontuurlijke wandelingen, fietstochten en wateractiviteiten als kanoën, vissen of lekker dobberen met zoveel bossen en meren, natuurlijk nooit ver weg!
Voor meer spanning en sensatie stap je de auto in om op ontdekkingstocht te gaan naar de Zweedse Big Five te gaan. Wie spot de meeste herten?  

Het is een kort bezoek, want er is nog zoveel meer om te ontdekken. Op weg naar de volgende bestemming voel je je even zo vrij als een vogeltje. Zoek de spanning op in de diepe wouden van Småland en zoef met een maximale snelheid van 70 km per uur tussen de bomen door over de langste zipline van Noord-Europa!

 

In Vimmerby ga je je jeugdheldin Pippi Langkous ontmoeten

Dag 6 – 7 Vimmerby

Gooi snel de koffers om de hoek van Villa Kakelbont, haal de handtekeningschriften eruit en stap de auto in. Op naar een ontmoeting met diverse helden als Ronja de Roversdochter, Gebroeders Leeuwenhart en natuurlijk; Pippi Langkous!  
Vimmerby is namelijk dé lieflijke geboorteplaats van de grondlegger der helden: Astrid Lindgren. Bezoek de buurt waar Astrid haar inspiratie vandaan haalde, treed in de voetsporen van de avontuurlijke Pippi Langkous, bekruip het decor van de tegendradige verhalen en laat je kinderfantasieën de vrije loop in magisch themapark Astrid Lindgren Värld. Bij de diverse shows betrap je je erop dat je mee zit te joelen, hoezo alleen voor kinderen? De aanstekelijkheid van Pippi tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht!

Om dit sprookjesachtige verblijf compleet te maken, bezoek je het zoet gekleurde dorpje Gränna, de bakermat van de Polagris. Neem een kijkje in de keuken, leer de kneepjes van het vak en maak je eigen rood-wit gestreepte zuurstok. Leuk souvenirtje voor in de kerstboom, als je er niet al stiekem van geknabbeld hebt!

De kust reist nog vrolijk met je mee. Onderweg naar de volgende bestemming zijn extra kilometers langs de magische scherenkust met haar duizenden verstrooide eilandjes het zeker waard. Flaneer langs de levendige havens, pik een terrasje of bekijk de eilandjes van dichterbij en laat je meevoeren over het water.

 

Stockholm is omringd door duizenden eilanden

Dag 8 – 9 Stockholm

Na wat slootjes gesprongen te hebben, zetten we voet aan wal in het Venetië van Scandinavië.
Stap midden in de stad op de boot en laat je langs de diverse eilanden van Stockholm voeren. Eilandhoppen in een stad, al een attractie op zich!

Alhoewel de historische en tegelijkertijd creatieve en moderne hoofdstad alles in zijn mars heeft; van hippe winkels tot aan historische straten en van een gastronomische inslag tot tientallen musea, doet de stad met haar charmante gemoedelijkheid aan als een compacte provinciestad.
Tel daarbij op dat in Scandinavië een stadsbezoek gemakkelijk afgewisseld kan worden met ontelbare parken en wateren om te relaxen, wat Stockholm perfect maakt voor een familiebezoek!

Nadat de Instagram waardige kiekjes geschoten zijn van de charmante historische gekleurde pakhuizen van Gamla Stan, is het tijd om je netvlies te trakteren met het idyllische uitzicht over de stad vanaf het stadhuis. Maar niet voordat je de spectaculaire wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis aanschouwd hebt.
Terwijl de shopliefhebbers zich nog uren vermaken in (vintage) fashion boetiekjes en Scandinavische interieur winkels, biedt de stad ontelbare musea voor de cultuurliefhebber. Meeblèren met de teksten van ABBA, ravotten in Villa Kakelbont, vergapen aan een immens groot scheepswrak of onderdompelen in de voormalige Zweedse levensstijl zijn zomaar enkele voorbeelden wat je ook heel goed met de kids kunt doen.

Tussen de activiteiten door doe je zoals de locals doen; schakel een tandje terug, strijk neer op een zonovergoten terras en bestel wat Köttbullar (Zweedse gehaktballetjes). Of spreid je kleed in één van de parken voor een gezellige picknick, zoals de introverte levens genietende Zweden ook doen! Hier gaat alles en iedereen in een gestaag tempo.

 

Heerlijk dwalen door de wouden van Värmland

Dag 10 – 11 Värmland (omgeving Kil-Sunne)

Ontwaken te midden van dichtbegroeide bossen, met uitzicht over het kabbelende idyllische meer, peinzend over welke avontuurlijke activiteit jullie vandaag gaan vervullen. In de wildernis van Värmland is het namelijk niet de vraag of, maar welke outdoor avontuur jullie gaan beleven.
Alleen de rit ernaartoe was al een avontuur op zich, vol spanning reed je met de kustlijn en de mobiele camera’s van de kinderen hijgend in je nek, over slingerende wegen door kleine dorpjes en weelderige bossen elke keer gevoelsmatig the middle of nowhere tegemoet. De foto’s liegen er niet om!

Met een oneindige keus aan activiteiten zijn de dagen al snel gevuld. Van een fietstocht over een oude spoorlijn tot een sprankelende wandeltocht door de naaldbossen langs spiegelgladde meren. Met een dosis geluk staar je plots in de donkere ogen van de fluweelzachte imponerende koning van het woud: een witte eland. Een bijzonder moment! Geen geluk om ze in het wild te spotten? Dan is er een optie om ze in het elandenpark te bezoeken.
Met het grootste meer van Zweden om de hoek, zijn ook de wateractiviteiten grenzeloos: kajakken, vissen of gewoon een verfrissende duik.

Aangekomen bij je overnachtingsadres duiken we toch nog even de schoolboeken in. Je slaapt namelijk in een kindvriendelijk voormalig schoolgebouw, net om de hoek van stadje Arvika. Klop ook even aan bij het geboortehuis van de auteur van de verhalen van Nils Holgersson.

De avond sluit je magisch af als altijd op deze reis. Wandel de natuur in en neem plaats op een picknick bankje aan het meer. In de verte doemen er steeds meer fonkelende lichten van kampvuurtjes op. De marshmallows worden er snel bij gepakt. Een ultiem geluksmoment; met het hele gezin in de prachtige Zweedse natuur met een waanzinnig uitzicht.

 

Hoogtepunt van deze familiereis door Zweden is het vlotvaren

Dag 12 – 13 Vlotvaren Klarälven

We duiken nog iets dieper de avontuurlijke activiteiten van Värmland in. Steek de handen uit de mouwen en daal met je eigen gebouwde Vikingvlot de kalm stromende en kronkelende Klarälven rivier af. Omgeven door de natuur, rust en ruimte peddel je ontspannen met het gezin weg van de bewoonde wereld. Enkel collega vlotvaarders en bevers kruisen je pad. Alweer zo’n intiem familie moment!
Terwijl de kapitein van het gezin zich ontfermt over het ontwijken van overhangende takken, zandbanken en omgevallen boomstammen, gooit de rest de hengel uit om vanaf het vlot binnen no time de lunch bij elkaar te sprokkelen. Yes, vangst!
Meer snel aan, de beste stuurlui staan immers aan wal, om wat tijd door te brengen op een verlaten strandje. Spreid de handdoek uit, stook een vuurtje en dan is het relaxt wachten totdat de vis langzaamaan gaar is.

De vis heeft voor voldoende energie gezorgd om nog een paar kilometer verder te peddelen na het overnachtingsadres. Aan de oever opwarmen met een kopje chocolademelk boven het kampvuur, terwijl je de zon zachtjes het water in ziet zakken. Puur genieten!
Tevreden stap je de eenvoudige familie stuga in voor wat welverdiende nachtrust. Voor meer avontuur kruip je op je eigen houtvlot en slaap je onder de magische sterrenhemel.

De zonsopgang wekt je vroeg om de laatste kilometers door de mist over het water te voeren. Goedemorgen bevers!
Aangekomen bij het eindpunt is het afbreken als geoefende schippers binnen no time gepiept.  

Een unieke ervaring waar nog jarenlang over nagepraat zal worden!

 

 

Relaxen in het waterrijke gebied van Trollhattan

Dag 14 Omgeving Trollhättan

De geur van verse kaneelbroodjes en verse koffie dringen de auto binnen. Een bordje met ‘Välkommen’ is op de rode muur getimmerd. Welkom in je, helaas, laatste knusse onderkomen.

Na de afgelopen inspannende dagen, is het tijd om de spieren wat rust te gunnen. Waar kan dat beter dan in Trollhättan, omgeven door de meest bijzondere West Zweedse waterwonderen.
Je verblijf draait hier om uren waterplezier, met het grootste meer van Zweden: het Vänermeer en de magische scherenkust om de hoek. Daar bovenop ligt Trollhättan ook nog eens aan de Gotä rivier, welke het water tussen de zee en het Vänermeer vervoert. Haal de camera’s tevoorschijn en neem snel plaats op het bankje aan de waterkant, het spektakel gaat bijna beginnen. De sluizen worden opengegooid en het water komt met bakken uit de lucht naar beneden gevallen, adembenemend! Zodra de sluizen weer gesloten zijn, maak je een wandeling langs het complex. Eerst nog langs de kiosk voor een verfrissend Zweeds ijsje. Likkend aan het ijsje, aanschouw je de spectaculaire performance van bootjuweeltjes die zich door de hoogteverschillen van de sluizen proberen te manoeuvreren. Om de educatie wat op peil te houden, bezoek je het museum voor achterliggende historische feitjes over de aanleg en het gebruik van de sluizen. Interessant voor jong en oud!

Toch nog wat actie in de benen over? Ga wandelen tussen de oude dennenbomen en eiken op de Halle-Hunneberg en geniet van prachtige vergezichten over het meer. Dit is je laatste helaas kleine kans om de imposante fluweelzachte eland in het wild te spotten! Dus houd je ogen goed open!

 

Het heerlijke waterrijke Zweden, ideaal voor een familie rondreis

Dag 15 – 16 Afsluiting

De intieme familiereis vol natuur-, water- en cultuurplezier zit er helaas op. Maar niet voordat je de pittoreske havenstadjes langs de grillige scherenkustroute en de gezellige stad Göteborg bezocht hebt. Via Malmö en het Deense land reizen we weer terug naar huis. Om de afstand te overbruggen plannen we nog een laatste vakantiedag in het Duitse Flensburg in.  

Onderweg in de auto worden alvast de favoriete momenten naar boven gehaald. Een ontmoeting met Pippi Langkous, de immense visvangst, de adembenemende zonsondergangen onder genot van zacht geroosterde marshmallows, de zelf geïmproviseerde ABBA-show, de workshop zuurstokken maken in het zoete Gränna, de zelf geplukte lunch die we opgegeten hebben op het strand, het eigengemaakte sierlijke glassouvenir en het spotten van de imposante eland zijn zomaar wat kreten welke door de auto geslingerd worden. In overtreffend koor roept echter iedereen; het varen op ons eigen gebouwde vlot!!
Uit ervaring weten we dat de enthousiaste kreten over deze reis waar vele kinder-, maar ook volwassen dromen vervuld zijn nog ieder jaar over de tafel gesmeten zullen worden!
Eén ding is zeker: De Zweedse natuur heeft zijn magische werking gedaan en heeft je met haar intieme momenten als gezin nog dichter bij elkaar gebracht.

 

Reisschema

Dag 1        Utrecht – Flensburg (600 km; 6 uur rijden)

Dag 2        Flensburg – Trelleborg (385 km; 4 uur rijden)

Dag 3        Trelleborg

Dag 4        Trelleborg

Dag 5        Trelleborg - Kosta (270 km; 3 uur rijden)

Dag 6        Kosta – Vimmerby (125 km; 1,5 uur rijden)

Dag 7        Vimmerby

Dag 8        Vimmerby – Stockholm (300 km; 3,5 uur rijden)

Dag 9        Stockholm

Dag 10      Stockholm – Värmland (280 km; 5 uur rijden)

Dag 11      Värmland

Dag 12      Värmland – Klarälven (130 km; 2 uur rijden)

Dag 13      Klarälven

Dag 14      Klarälven – Trollhättan (300 km; 4 uur rijden)

Dag 15      Trollhättan – Flensburg (725 km; 8 uur rijden)

Dag 16      Flensburg - Utrecht (600 km; 6 uur rijden)

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.